A New Look

Een column van Els Smit

P1010010 (3)Colbertje

Ook zo blij met de nieuwe lentekleurtjes in de winkels? Eigenlijk raar, want wat heeft het nou gevroren deze winter? Maar wie weet willen we na alle IS-beelden wel gewoon dat de wereld opnieuw begint: onschuldig en vol beloften.

Vandaar het baby blue, baby roze, koraal, het zacht turquoise en alle tinten zand, hoewel we het met dat laatste natuurlijk ook behoorlijk gehad hebben.

Toch is het voor die flinterdunne, transparante stoffen nog een beetje te koud, met alle coltruien en harige vesten van dien. Dat wil zeggen: buiten, in de gewone wereld. Ik kan me natuurlijk vergissen, maar ik heb sterk het idee dat na de schier eindeloze ‘Sale’ de thermostaat in de kledingwinkels  behoorlijk is opgedraaid met het oog op de verkoop van de nieuwe collectie. Heb het zelden zo warm gehad als afgelopen week in welk filiaal van welke modeketen dan ook.

Truc gelukt, want ik raakte opeens ernstig getempteerd toen ik bij H&M een eierschaalblauw driekwart vest-jasje zag. In de nieuwste stijl bovendien: ruimvallend vanaf de (verbrede) schouders. Royaltykenners weten meteen wat ik bedoel. Hofleverancier Edouard Vermeulen (Natan) experimenteert er al sinds vorig jaar mee en dat is terug te zien in de garderobes van zijn koninklijke klanten, vooral bij de Nederlandse en de Belgische koningin.

De stijl heeft ook al een naam: ‘Boyish’, omdat er elementen van de mannenmode in zitten. Het is natuurlijk in de eerste plaats een reactie op het skinny silhouet dat er nu al een paar jaar is en dat maar niet verdwijnt, omdat WIJ het niet willen. Maar het lijkt er nu toch op dat de treggings en de slim fit jeans, deze zomer bij voorkeur op ankle (enkel) lengte, geduchte concurrentie krijgen van wijdere modellen.

Dat overwegende besloot ik het eierschaalblauw driekwart vest-jasje aan te schaffen. Soms moet je wild leven.

‘Leuk is-ie, hè?’, zei de aardige kassière. ‘Ik heb hem ook gepast, maar ik heb mijn man beloofd om geen jassen meer te kopen.’ Ik begreep haar en ik begreep hem. Maar ik dacht meteen:

hmprod‘Zou Máxima dat nou ook hebben?’

Dat de koning dus tegen haar zou zeggen: ‘Alweer een nieuwe jas? Je hebt laatst ook al een jas gekocht.’

Zo werkt het natuurlijk niet. Een koningin moet voortdurend nieuwe jassen kopen. En tassen en jurken enz. enz. Máxima wekt niet de indruk dat ze daar ernstig onder gebukt gaat, maar je weet het niet, op den duur … En dat ze dan met enige vertedering terugdenkt aan de tijd dat ze eindeloos kon delibereren of ze een baby blue boyish vest-jasje wel of niet zou kopen. En of ze wel of niet een broek had die daar bijpaste.

Toch heb ik in ieder geval goede hoop op een happy end voor de aardige mevrouw aan de kassa van H&M. Want halverwege het opvouwen van m’n aankoop, keek ze op en zei ze peinzend: ‘Als ik nou eens tegen mijn man zeg dat dit een colbertje is?’

Ik heb haar verzekerd dat het boyish vest-jasje eigenlijk een colbert ís.

 

Gepubliceerd 5 maart 2015

Copyright Els Smit