‘Beatrix, koningin der Nederlanden’

 

‘Met dat silhouet heb je maar rekening te houden’ 

Nieuw ontwerp in vertrouwd silhouet: robe manteau in jacquardzijde met bijpassende rok, ontwerp Sheila de Vries. Copyright PPE

Continuïteit, stabiliteit en soliditeit, geen stadse fratsen. Dat is een beetje het recept voor de kleding van een regerend koning of koningin. Wel met een vleugje chic en stijl.

Beatrix verkoos het om haar silhouet te boetseren binnen een klein, stabiel team: couturier Theresia Vreugdenhil en hoedenmakers Harry Scheltens en Suzanne Moulijn.

PPE12060591 2012 VNG Den Haag rood jasje

Jasje van rood kamgaren, in zwart geborduurd in Marokko, bijpassende rok met diepe loopplooi, ontwerp Sheila de Vries. Copyright PPE

Het Beatrix-silhouet dat we allemaal zo goed kennen is een strakke A-vorm, aan de bovenkant afgeplat door een brede hoed. Een jaar of twintig na Beatrix inhuldiging was het zo goed als af en viel er letterlijk noch figuurlijk nog aan te tornen.

Ook niet voor modeontwerpster Sheila de Vries die sinds 2003 voor de koningin werkt en in 2007 het stokje overnam van Thereseia Vreugdenhil.

‘De koningin wil zich zeker voelen in haar functie. Dus met dat silhouet heb je maar rekening te houden’, zei Sheila de Vries me toen ik haar interviewde voor het boek ‘Beatrix, koningin der Nederlanden’.

Duizenden varianten

‘Maar ik heb het nooit als een beperking gevoeld. Ik kan duizenden varianten verzinnen zonder het silhouet geweld aan te doen: mooie kragen en mouwen, rokken in verschillende lengtes en bijzondere stoffen.’

De Amsterdamse couturier Véronique van Groeningen, die ook met enige regelmaat kleding voor Beatrix maakt, vindt haar varianten binnen het koninklijke silhouet vooral in volants, ruches en biezen. En, ook zij: in mouwen.

Die mouwen weten wat. Het zal niet snel gebeuren, maar koningin Beatrix kan zó in het Guinness Book of Records als de vorstin met de meeste soorten mouwen. Wie het boek ‘Beatrix, Koningin der Nederlanden’ heeft, krijgt een goed idee van al die varianten.

Cake hat

002221 Beatrix hoed

Rome 2004, kenmerkende hoed van Suzanne Moulijn. Copyright PPE

bloementjes-stapeltaart-nr-126-vanaf-pp-275 Het Taartgeheim.nl

Hatcake/stapeltaart, met dank aan www.hettaartgeheim.nl

De hoeden weten ook wat. Chapelier Harry Scheltens’ genie stond borg voor de spraakmakende hoeden die Beatrix vanaf midden jaren 80 droeg. Modiste Suzanne Moulijn, die al decennia voor de koningin werkt, ontwikkelde de ultieme Beatrixhoed, die op buitenlandse royaltyblogs onveranderlijk wordt geafficheert als ‘Beatrix’ cake hat’ (foto’s links en rechts).
Onontbeerlijk als de hoed is, de (letterlijk) grote lijnen van Beatrix’ silhouet worden bepaald door haar kleding. Vooral door haar mantels. Rond 1990 deden daarin, als zeldzaam mode item, de brede schouders hun intrede. Later kregen die menselijker proporties, maar een beetje opgevuld bleven ze. Sheila de Vries verwijst met enige trots naar de ‘robes manteaux’ (mantel/japon) die zij de afgelopen jaren voor de koningin maakte. Een mooi voorbeeld daarvan droeg Beatrix bij het huwelijk van prins Carlos en Annemarie Gualthérie van Weezel in 2010 (foto links bovenaan). Suzanne Moulijn maakte de hoed.

Stoffen

PPE13012292 Beatrix Brunei

Beatrix begroet koningin Saleha, Brunei januari 2013. Avondjapon, gemaakt van zijden sari, ontwerp Sheila de Vries. Copyright PPE

Beatrix kocht in Italië zelf de stof waarvan couturier Véronique van Groeningen later dit ensemble maakte, Singapore 2013. Copyright PPE

Een van de attracties van koninklijke kleding (nu en door de eeuwen heen) zijn de prachtige stoffen die eraan te pas komen. Zoals zo veel koninginnen en prinsessen draagt Beatrix regelmatig Valentinostoffen: de crème de la crème, het puikje, kortom the very best. Maar Sheila heeft over de wereld ook haar adressen waar ze fraaie materialen aanschaft.

En de koningin koopt zelf regelmatig stoffen, bijvoorbeeld in Italië (foto rechts) én ze krijgt ze al sinds jaar en dag als geschenk, met name als ze in Azië op bezoek is. Theresia Vreugdenhil verwerkte menig meter Indiase zijden in avondjaponnen. Ook Sheila de Vries maakt van ‘sari’s’ (Indiase gewaden) galajaponnen, zoals de opmerkelijke avondjapon in blauw, goud en paars, die in Oosterse locaties zomaar thuis lijkt (foto links).

Beatrix heeft dus een grote inbreng in haar kleding. Ja, dat haal je de koekoek. Het is letterlijk en figuurlijk háár pakkie-an. Natuurlijk heeft ze het eerste en het laatste woord.

 

In ‘Beatrix, koningin der Nederlanden’ komen ook andere aspecten van Beatrix’ stijl aan de orde, zoals haar relatie tot de politiek, de kunst, het volk, religie en de pers. Ook is er aandacht voor haar privéleven.

Cover boek

Cover ‘Beatrix, koningin der Nederlanden’

Het is een koffietafelboek met vele, vaak bijzondere, foto’s

Uitg. Unieboek/Het Spectrum; ISBN: 9000320941 Prijs € 29,99

Er is ook een luxe editie. Prijs € 49,99

 

Klik op de foto’s op deze pagina voor vergrotingen

N.B. Deze foto’s zijn copyrighted, overname is niet toegestaan.

 

Meer over Beatrix kledingstijl op deze site:

Lees: >>De kledingstijl van koningin Beatrix 

Lees: >>Theresia Vreugdenhil 1929-2012

 

Copyright Els Smit

Gepubliceerd op 4 februari 2013