Carolina trouwt – 1 –

Het geheim van prinses Diana’s bruidsmake-up 

Barbara Daly

Het zal geen multi-media gebeurtenis op mondiale schaal worden: het huwelijk van prinses Carolina van Bourbon-Parma en Albert Brenninkmeijer, op 16 juni in Florence. Maar:  ‘de media zijn welkom’ heeft het paar laten weten. Alle details in appearance zullen dus tellen. Ook de make-up van de bruid.

lady Diana op 1 juli 1981

Misschien zelfs ook een beetje de make-up van de bruidegom. Barbara Daly, die in 1981 de bruidsmake-up verzorgde van prinses Diana vertelde jaren nadien dat ze voorafgaande aan de officiële fotosessie in één vloeiende beweging het gezicht van prins Charles ook maar had gepoederd. ‘Het was zó warm.’

Barbara Daly is inmiddels uitgegroeid tot een ware make-up goeroe. Niet dat ze zich daarnaar gedraagt. Nog steeds kijkt ze nieuwsgierig en met verwondering de wereld in. Maar haar eigen lijn BD, ontwikkeld voor de firma Tesco, is al meer dan een decennium wereldwijd een kraker.

Destijds (in 1986) maakte ze naam door onder meer haar aandeel in het overrompelende succes van The Body Shop, waarvoor ze de lijn ‘Colourings’ ontwierp. Het was in die tijd dat ik haar interviewde voor Het Vrije Volk.

 

Barbara Daly (1949)

‘Eindelijk iemand die ik recht in de ogen kan kijken … ‘

Prinses Anne, 1971

Ze verzorgde de make van Lady Diana op haar Grote Dag, 1 juli 1981. Maar de Britse koninklijke familie had al eerder het talent van de nu legendarische make-up artist Barbara Daly ontdekt. In 1971 werd prinses Anne 21. De topfotograaf Norman Parkinson maakte de foto’s, Barbara deed de make-up. Het resultaat is een fotoserie met een glamour, waarvan de wereld niet wist dat Anne die in zich had.

Barbara was toen 22: een aanstormend talent dat net drie jaar in dienst was geweest van de BBC als make-up artist. Hoewel, dat fenomeen bestond nog niet. Ze maakte acteurs, presentatoren en gasten van talkshows op. Het werd niet als bijzonder gezien.

Barbara was er van jongs af aan van overtuigd dat ze wél iets bijzonders aan de wereld had te melden. Maar ja, eigen inzicht en de wereld daarvan overtuigen zijn natuurlijk twee dingen.

Gelukkig is Barbara Daly een mooi bewijs van de stelling: ‘Echt talent komt er altijd’.

Jean Shrimpton

Hiertoe duiken vaak op de juiste tijd de juiste mensen op. Barbara ontmoette na een paar jaar free lance sappelen halverwege jaren zeventig de fotograaf Barry Lategan. Hij zag dat Barbara’s make-up op foto’s een dimensie aan mensen toevoegde. Hij introduceerde haar bij de redactie van de Britse Vogue.

Barbara: ‘Ze zeggen wel eens: “zonder geluk vaart niemand wel”. Ik weet in ieder geval zeker dat de mensen van Vogue voor mij de doorbraak hebben bewerkstelligd.’

De functie waarvan zij de enige was die wist dat hij bestond, zou ze inderdaad als eerste krijgen: ‘Make-up Artist’.

A touch of class

David Bowie, 1987

Haar make-up voor de vele sterren die voor Vogue poseerden, onder anderen fotomodel Jean Shrimpton, maakte indruk. Ze kreeg aanbiedingen van andere bladen en (weer) voor televisie. En voor film.Uiteindelijk zou ze tekenen voor de make-up in onder meer ‘A Clockwork Orange’ en ‘Barry Lyndon’ van Stanley Kubric en ‘A Touch of Class’ met onder anderen Glenda Jackson. Maar ook voor de make-up van theaterproducties zoals Paul McCartney’s ‘Give my regards to Broad Street’ en shows van David Bowie.

Paul en Linda Mccartney en Wings, 1976

In 1981 kwam het verzoek om prinses Diana op te maken voor haar trouwdag. Toen ik Barbara in 1986 interviewde was dat nog te kort geleden om er uitgebreid over te praten. Bovendien had Diana zelf nog niet de geest uit de fles los gelaten door van de pers haar biechtvader te maken. Discretie was dus nog een groot goed. Ook voor Barbara.

Later is ze wat mededeelzamer geworden over Die Dag. Vanwege de veranderde tijd en ook omdat ze Britse is natuurlijk. Alles voor de geschiedschrijving.

Diana was na haar verloving very close met de moderedactie van Vogue geraakt. Ze luisterde heel goed naar de adviezen die van daar uit kwamen voor fotosessies en haar eerste openbare optredens. Voor de make-up op haar huwelijksdag luidde het advies: Barbara Daly.

Ontzettend mooi

Het klikte. ‘Hè, eindelijk iemand die ik recht in de ogen kan kijken’, riep Diana bij de eerste ontmoeting. Voor lange mensen is het altijd maar knap lonely at the top. Iemand van gelijke lengte ontmoeten schept meteen een band.

Lady Diana, 1980

Als altijd had Barbara zich goed voorbereid.

‘Ze was geen model of een actrice,’ vertelde Barbara later aan Liz Jones van de Daily Mail. ‘Ze was de nieuwe Prinses van Wales en ze was jong. En ze was ontzettend mooi. Ik wilde niet dat ze er op haar trouwdag ouder uitzag dan de 20 die ze was. En ik wilde ook niet dat haar eigenheid ten onder zou gaan aan een laag glamour make-up.’

Om Diana te laten zien wat ze bedoelde, maakte ze bij de eerste ontmoeting maar één helft van Diana’s gezicht op. ‘Ik wilde haar er zoveel mogelijk laten zien wat er met haar gezicht gebeurde, zodat ze zich tijdens de grote dag op haar gemak zou voelen.’

Deze aanpak werkte en wat misschien voor Diana net zo belangrijk was: hier was iemand die ze kon vertrouwen.

Zoals vorig jaar bij het huwelijk van prins William en Kate Middleton, trok het kersverse echtpaar Charles en Diana zich na de huwelijksvoltrekking in Westminster Abbey terug om de huwelijksacte te tekenen. Voor Barbara was er meteen gelegenheid Diana’s make-up bij te werken. ‘Ik heb de  sluier even van haar hoofd gehaald, haar gezicht gepoederd en haar lippenstift bijgewerkt.’

Voor Diana was er tijd om gauw iets te vragen. Zo vertelde Barbara tegen Lord Attenborough in een documentaire in 2007. ‘Ze had kort ervoor bij het afleggen van de huwelijksbelofte Charles’ door elkaar gehaspeld. En ze fluisterde tegen me:  “Ik had geloof Charles’ namen niet helemaal goed. Denk je dat iemand iets heeft gemerkt?” Er hadden net 100 miljoen mensen zitten kijken…

Barbara zal er ongetwijfeld een luchtige draai aan hebben gegeven, zoals het een goed vertrouweling betaamt.

Thatcher

Koningin Silvia van Zweden

Ook in koninklijke kringen was wel meteen haar naam gevestigd. Koningin Silvia van Zweden, koningin Noor van Jordanië, de Britse hertoginnen van Kent en Windsor: Barbara heeft hen allemaal van make-up advies gediend. Ook der roemruchte prime minister  Margaret Thatcher. ‘Ik heb jarenlang voor haar gewerkt. Het was een prettig, correct contact. Ze liet je in je waarde.’

Margaret Thatcher, 1981

Barbara: ‘Make-up kan wel degelijk je zelfvertrouwen opkrikken. Ik heb het niet over lagen crême en dikke lagen oogschaduw. Ik heb het erover dat je de sterke punten in jezelf naar boven haalt. Trouwens, wat je zelf ziet als Vreselijke Tekortkomingen in je uiterlijk, vallen andere mensen vaak nauwelijks op. ’

En dat heeft ze echt tegen iedereen gezegd.

 

Copyright Els Smit

Gepubliceerd op 16 mei 2012

Gebaseerd op interview met Barbara Daly in Het Vrije Volk van 11 november 1986