Carolina trouwt 3

Carolina 16 juni 2012

Lauwerkrans: voor bruiden en jarigen

Het was niet de eerste keer dat prinses Carolina van Bourbon-Parma het lauwerkransdiadeem droeg. In augustus 2011 mocht ze het ook al lenen voor het huwelijk van prins Georg Friedrich van Pruisen en prinses Sophie von Isenburg (die vandaag op hun beurt gasten op Carolina’s bruilof waren).

Carolina en Albert, na de huwelijksmis

Het was ook niet de eerste keer dat een Oranjebruid van deze generatie het lauwerkransdiadeem (of  bandeau á la Grècque) droeg. Prinses Laurentien ging Carolina in 2001 voor.

 

Van rond 1800

De bandeau is relatief oud. Hij is rond 1800 gemaakt. Hiermee is het lauwerkransdiadeem een van de oudste originele diademen in de Oranjeverzameling. Dat wil niet zeggen dat het ook al eeuwen in bezit van de Oranjes is.

Lange tijd is gedacht dat het,  zoals veel smaragdjuwelen, een erfstuk was van prinses Louise, de zuster van koning Willem I. Maar bij research voor het blad Vorsten in 2005 bleek dat koningin Juliana en prins Bernhard het diadeem in de jaren vijftig hebben gekocht.

Prinses Beatrix 1956

Prinses Beatrix droeg het het eerst: op het feest ter gelegenheid van haar achttiende verjaardag in de Stadsschouwburg in Amsterdam (foto rechts).

Lauwerkrans van 300 v Chr.

Het diadeem is een fraai staaltje edelsmeedkunst en een prachtig voorbeeld van de ‘klassieke’ diademen die rond eind achttiende begin negentiende eeuw hoogmode waren. Ook kleding en meubelstijlen ondergingen decennia lang de invloed van archeologische vondsten, met name bij Pompeï en Herculaneum (in 1769).

De lauwerkrans (gevlochten van olijf-  of laurierbladeren) was in de Oudheid een veelgebruikt onderscheidingstekens van koningen, keizers en sporthelden en van goden: Apollo, Athene en Dionysos, zij het dat de laatste een krans van klimop droeg. Het lauwerkransdiadeem op de foto links stamt uit de derde eeuw voor Christus. Het is in 1915 gevonden in een graf in het Egypitische Tarkhan.

Napoleon

Het was Napoleon Bonaparte die de heersende nostalgie naar de oude beschavingen optimaal uitbuitte. Hij maakte er het cement van waarmee hij zijn eigen Grote Rijk-in-aanbouw bij elkaar wilde houden.

Koningin Olga van Griekenland (1851-1926)

Prinses Laurentien, 2005

Alle vier zijn ze volgens de laatste mode gekleed en gekapt: empirejaponnen, het haar à la Titus (opgestoken en speelse krulletjes in het gezicht) en daarin een diadeem à la Grecque. Pauline en Hortense dragen allebei een Griekse band in zijn meest pure vorm: een diamanten lauwerkrans. À la het trouwdiadeem van Carolina nu en eerder dus Laurentien.

Er zijn meer prachtige lauwerkransen uit de negentiende eeuw bewaard gebleven. Zoals dat van de Griekse koningin Olga (foto rechts), dat nu wordt gedragen door ex-koningin Anne-Marie.

Het Nederlandse diadeem, door koningin Juliana en prins Bernhard bedoeld ‘voor de prinsessen’ is inderdaad veel door hun dochters gedragen. Vooral door Margriet En nu figureert het dus bij belangrijke gebeurtenissen in het leven van een nieuwe generatie. Een echte klassieker!

 

 

16 juni 2012

Copyright Els Smit

Gepubliceerd op 16 juni 2012

Gebaseerd op het oorspr. artikel in Vorsten juli 2005