Interview van Para Ti met Royalglitter

De Stijl van Máxima? ‘Dat is Máxima zelf’.

Máxima, Hoorn , 23 april 2013. Copyright PPE/v.d.Werf

Máxima, Hoorn , 23 april 2013. Copyright PPE/v.d.Werf

Ter gelegenheid van de inhuldiging van koning Willem-Alexander bracht het Argentijnse weekblad Para Ti een speciale editie uit, met daarin, onder meer, een interview van redacteur Fernanda Sanguinetti met Els Smit van Royalglitter.com.

Para Ti interview met Royalglitter

Para Ti interview met Royalglitter

Fernanda Sanguinetti (FS): Bestaat er zoiets als een Máxima Stijl?

Els Smit (ES):  Ik denk dat Máxima’s stijl vooral in haar persoonlijkheid zit en in hoe ze zichzelf presenteert: flamboyant, met een zeker aplomb en een oprechte interesse in mensen en dingen.
Natuurlijk is kleding part of her job en ze houdt van kleding, dat zie je. Soms, met name op gala’s, kan ze bepaald extravangant uit de hoek komen. Maar bij haar werkbezoeken overdag laat ze haar kleding niet de eerste viool spelen (die is wel altijd prachtig gemaakt).

FS: De Argentijnse ontwerpers Benito Fernandez en Graciela Naum hebben u verteld dat Máxima heel goed weet wat ze wil op kledinggebied en dat ze dat altijd heeft gehad. Denkt u dat dat waar is?

ES: Ik denk dat ze een goed idee heeft van wat waar en wanneer te dragen. En ik ben er van overtuigd dat haar gevoel voor stijl echt van voor 2002 stamt, van voordat ze prinses werd. Als je foto’s van haar van voor en na 2002 vergelijkt, zie je meteen een aantal elementen die niet zijn veranderd, zoals de jasjes-met-ceintuur en de pantalons met wijde pijpen.

Amsterdam 2010. Copyright PPE/Buys

Amsterdam 2010. Copyright PPE/Buys

Rotterdam, 2006. Copyright PPE/aw

Rotterdam, 2006. Copyright PPE/aw

Ik heb altijd het idee gehad dat ze heel goed snel kan visualiseren hoe een bepaald kledingstuk haar staat, of het nu in een winkel, in een couturesalon of zelfs op een ontwerptekening is. En dat ze dus gauw weet of iets bij haar past of niet.
Ze kiest dus al het ware haar eigen persoonlijke elementen uit verschillende collecties van diverse ontwerpers. Dat maakt het voor fashionspotters soms moeilijk om onmiddellijk te bepalen van wie een bepaald ontwerp is.
Natuurlijk heeft ze als prinses kleding voor andere en meer uiteenlopende gelegenheden moeten aanschaffen: meer formele kleding, (meer) avondjurken en … hoeden. Maar fundamenteel heeft ze niet een heel andere smaak gekregen.
Wel denk ik dat ze naast haar know how op kledinggebied en haar in 2002 zo snel hervonden zelfvertrouwen, fantastische adviseurs heeft in met name Edouard Vermeulen (modehuis Natan) en de hoedenontwerpster Fabienne Delvigne.

FS: Is haar stijl geëvolueerd sinds ze prinses is geworden?

ES: Wat er aan evolutie in haar stijl is, heeft vooral te maken met geld. Ze kan zich nu de beste ontwerpers veroorloven die werken met de mooiste en beste materialen. En ze kan kiezen uit de mooiste accessoires: schoenen, tasjes, bijoux en juwelen.

Hermitage, Amsterdam 2009. Copyright PPE/v.d.Werf

Hermitage, Amsterdam 2009. Copyright PPE/v.d.Werf

De heersende mode speelt ook een rol. Toen bijvoorbeeld rond 2007 rokken en jurkjes weer in de mode kwamen, droeg ze minder pantalons.

FS: Denkt u dat ze bepaalde mode-items van Nederlandse vrouwen heeft overgenomen?

ES: Daar geloof ik geen jota van. Máxima is een zeer internationaal georiënteerde vrouw, zoals veel jonge vrouwen – en moderne prinsessen – zijn. En ze is ook een global shopper: in het echt en via het internet.

FS: Gelooft u dat Máxima bang is voor bepaalde kleuren of stoffen?

ES: Ik denk dat Máxima sowieso niet zo snel bang is voor iets of voor iemand:0). En als je haar garderobe van de afgelopen elf jaar overziet, kom je alle kleuren tegen: van zwart tot wit en alles er tussenin.
En ook alle soorten materialen, met de nadruk op alle mogelijke zijden en mooie wollen stoffen. Af en toe zie je haar zelfs met bont. Daar wordt in Nederland nogal over gefronst. Ze draagt het niet vaak, maar ze draagt het wel.

Den Haag, 2010. Copyright PPE/v.d.Werf

Den Haag, 2010. Copyright PPE/v.d.Werf

Maar ze kiest evenzo vrolijk stoffen die je niet bij een prinses verwacht. Haar denim jasje in 2004 haalde de internationale pers. De nationale pers komt er dan weer niet over uitgepraat als ze in het leer verschijnt, wat ze met een perfecte timing doet: een leren jasje al zo vroeg als 2001, en vrij recent een korte avondjurk met leren banen. Wat dat betreft is ze een beetje een rebel. Maar ze komt er altijd mee weg.

FS: Denkt dat Maxima met haar kledingstijl prinsessen van andere koninklijke huizen heeft geïnspireerd?

Amsterdam, 2009. Copyright PPE/v.dWerf

Amsterdam, 2009. Copyright PPE/v.dWerf

ES: Alle ‘nieuwe’ Europese prinsessen hebben een eigen stijl ontwikkeld. Máxima’s stijl vertoont hier en daar overeenkomsten met die van de Belgische prinses Mathilde. Maar dat komt door Edouard Vermeulen, die ook veel kleding voor Mathilde ontwerpt (en naar buiten toe zelfs als haar stylist figureert). Alle prinsessen zijn enthousiaste overtuigde internationale shoppers – of wekken op z’n minst die indruk – , hoewel ze wel stuk voor stuk hun nationale ontwerpers in ere houden.
Maar als mensensoort hebben de prinsessen wel een aantal gezamenlijke nieuwe kenmerken ontwikkeld, met name de stiletto hakken en de strapless avondjurken. Dat zijn bekende sterrenattibuten op alle rode lopers van de wereld. Laat ik dan zeggen dat de nieuwe prinsessen iets van stardom in de koninklijke huizen hebben gebracht.

FS: Wat zeggen de mensen in Nederland als ze een foto van Máxima zien?

ES: ‘Wow.’

Prinsjesdag 2011. Copyright PPE/Nieboer

Prinsjesdag 2011, japon van Jan Taminiau. Copyright PPE/Nieboer

FS: Willen de Nederlandse vrouwen zich net zo kleden als Máxima?

ES: Dat vraag ik me zeer af. Máxima is geen mode icoon (en dat wil ze volgens mij ook niet zijn). Bovendien draagt Máxima zelf meestal kleding die al mode ís. Ze is natuurlijk wel een vroege vogel, omdat Edouard Vermeulen al minimaal een jaar van te voren weet wat de trends zullen zijn en vooral wat de modekleuren gaan worden. Daarom droeg Máxima al kobaltblauw voordat alle modewinkels kobaltblauw werden.

Den Haag, 2010. Copyright PPE/v.d.Werf

Den Haag, 2010. Copyright PPE/v.d.Werf

En toch en toch. Ze heeft een paar keer een trend geïntroduceerd. Zoals in 2001 toen ze alleen nog maar een mogelijke prinses was. Op snapshots droeg ze vaak een pashmina. Dat was een trend die totaal aan Nederland voorbij was gegaan. Maar dankzij Máxima bleek Nederland toch een late roeping. Ook een zwart-witte pied-de-coque mantel die ze in 2001 tijdens haar kennismakingstoernee door Nederland droeg, bleek het later, omgewerkt to confectie, heel goed te doen.
Maar dat is het wel zo’n beetje. Hoewel, ik zou me kunnen voorstellen dat Nederlandse vrouwen wel drómen van een avondjurk zoals Jan Taminiau die voor Máxima maakt: klasse, schwung en koninklijk.
Alleen, er is één gebied waarvan ik denk dat Máxima Nederlandse vrouwen inspireert: haar bijoux: groot, groter, grootst. Ja, ze passen in een internationale trend, maar ook deze trend had Nederland makkelijk voorbij kunnen gaan. Ik denk dat veel Nederlandse vrouwen, zij het na lang aarzelen, tóch maar zo’n hele grote broche of zo’n chunky ketting hebben aangeschaft met in hun achterhoofd: ‘Máxima draagt het ook.’

Amsterdam, 2012. Copyright PPE/Nieboer

Amsterdam, 2012. Copyright PPE/Nieboer

FS: Denkt u dat Máxima haar kledingstijl zal veranderen als ze koningin is?

ES: Nee. En daar is sowieso al één sterk argument voor: ze wordt geen regerend koningin. Máxima wordt koningin-gemalin. Dit betekent dat zij vrijwel alle vrijheid wat betreft kleding heeft die Willem-Alexander wordt ontzegd. Eenmaal koning zal hij zich moeten conformeren. Hij zal een herkenbaar silhouet moeten ontwikkelen: voor in menigten, op munten en voor de geschiedschrijving.

Máxima is wat dat betreft veel minder gebonden. Terwijl haar echtgenoot vaak aan formele business suits vast zit, zal zij het verschil kunnen maken en ik denk dat ze dat zal doen.
Wel zal er nog weer meer formele kleding vereist zijn. En mettertijd zal ze mogelijk haar kleding aan haar leeftijd aanpassen. Althans, dat mogen we toch hopen.
Maar voor de naaste toekomst: ik kan me echt geen koningin Máxima voorstellen met eeuwig Evita Peron chignons en rokken over de knie. Kan niet. Te veel persoonlijkheid. In 2001 is ze niet wezenlijk van kledingstijl veranderd, ik denk dat ze dat nu ook niet doet.

 

 

 

 

Interview afgenomen op 16 april 2013, publicatie in speciale editie 2-9 mei 2013 van Para Ti

Gepubliceerd op Royal Glitter: 10 mei 2013
Copyright Els Smit

Klik op de foto’s voor vergroting en gedetaileerde bronvermelding