Juwelen van Bourbon-Parma

De schone diamanten van Margarita en haar familie

 

Prinses Margarita bij de presentatie van haar juwelencollectie 'Leaves'. in Amsterdam, juni 2014. Copyright PPE/M.Cirtiu

Prinses Margarita bij de presentatie van haar juwelencollectie ‘Leaves’. in Amsterdam, juni 2014. Copyright PPE/M.Cirtiu

De Bourbonkoning Lodewijk XV van Frankrijk (1710-1774), ook familie. Wikipedia,

De Bourbonkoning Lodewijk XV van Frankrijk (1710-1774), ook familie. Wikipedia,

Op snapshots zijn de dochters van prinses Irene in niets van hun generatiegenoten te onderscheiden: casual kleding, makkelijk kapsel. Maar niet zodra ze in functie zijn. Dan, rechten ze hun rug, draaien subtiel hun hoofd en dan staat daar, zoals de couturier Frans Hoogendoorn die veel voor Irene en haar dochters ontwerpt, het ooit omschreef, ‘een Spaanse infanta’.

Dat was bijvoorbeeld mooi te zien bij de presentatie van Margarita’s juwelenlijn. Ze was zenuwachtig, natuurlijk, maar ze kon terugvallen op een onwankelbaar, in ieder geval uiterlijk, zelfvertrouwen, gevormd in minimaal vier eeuwen van good breeding.

Margarita hoort behalve van moeders kant (de Oranjes) ook van vaders kant (de Bourbon-Parma’s) tot de oudste en meest eerbiedwaardige adellijke families ter wereld. Haar voorouders zijn in rechte lijn traceerbaar tot voor het jaar 1000. Onder hen de Franse koningen vanaf Hendrik IV (eind zestiende eeuw)en de Spaanse koningen Filips V (1700).

Behoorlijk onoverzichtelijk

Robert I, prins van Bourbon, hertog van Parma, wikipedia

Robert I, prins van Bourbon, hertog van Parma, wikipedia

De Bourbon-Parma’s vormen echter een behoorlijk onoverzichtelijke familie. Hopelijk heeft iemand voor de partners van Margarita, Carolina en hun broers Carlos en Jaime een Who is who van de familie gemaakt, anders zou men licht verstrengeld raken in de takken van de Bourbon-Parmastamboom.

Op de meest onverwachte plaatsen en op ongedachte momenten duiken prinsen en prinsessen van Bourbon-Parma op. Veel koninklijke families blijken bij nader inzien neefjes en nichtjes te tellen die via wonderlijke spelingen van het lot de familienaam Bourbon-Parma dragen. Vooral bij bruiloften, vertonen de dames onder hen zich met fraaie diademen, die niet erg bekend zijn, maar die wel met het lot van de familie zijn verbonden.

Prinses Zita van Bourbon-Parma met haar nieuwe diadeem, 1911

Prinses Zita van Bourbon-Parma met haar nieuwe diadeem, 1911. Gogmsite

Al die diademen worden buiten het grondgebied van Bourbon-Parma gedragen en dat is logisch. Het Italiaanse hertogdom Parma, waarover de Bourbon-Parma’s  vanaf 1545 via kronkelige verervingen met enige pauzes regeerden, maakt al sinds 1861 op uitdrukkelijk verzoek van de bewoners van het hertogdom deel uit van de staat Italië.

Nazaten

Dat er zó veel nazaten zijn, is vooral op rekening te schrijven van Robert I (1848-1907) (foto hier rechtsboven). Deze laatste hertog van Parma verwekte bij zijn twee echtgenotes 24 kinderen en hoewel een aantal van hen vroeg overleed, bleven er toch nog voldoende over.

Huwelijk van Otto van Habsburg (Zita's zoon) en Regina van Saksen-Meiningen, 1951. Pinterest

Huwelijk van Otto van Habsburg (Zita’s zoon) en Regina van Saksen-Meiningen, 1951. Pinterest

Weliswaar was hertog Robert, in 1861 dus, zijn grondgebied kwijtgeraakt, maar zijn eer en reputatie en zeker zijn indrukwekkende stamboom stonden garant voor grote interesse bij de huwbare prinsen en prinsessen (en vooral hun ouders) van de vele vorstendommen en koninkrijken die Europa in die tijd nog telde.

Zo trouwde Roberts dochter Zita in 1911 met aartshertog Karl, later, de laatste, keizer van Oostenrijk. Zita zag er prachtig uit in, zoals een verslaggever die ter plekke was, beschreef: ‘een betoverende japon van ivoorkleurige satin duchesse (een stevige zijde), bestikt met echt zilver. In de sleep was het patroon van de bourbonlelie ingeweven. In het het haar droeg ze een krans van mirthe. De lange bruidssluier viel tot op de sleep en werd bekroond door een heerlijk diadeem van brillianten.’

Harten en ranken

Marie Louise van Bulgarije met het fleur de lis-diadeem in  ekleuren van de Bulgaarse vlag. Wikipedia

D Maria Louise van Bulgarije met het fleur de lis-diadeem in ekleuren van de Bulgaarse vlag. Wikipedia

Dit ‘heerlijke diadeem’ van diamanten harten en ranken was een huwelijksgeschenk, gemaakt door juwelier Köchert in Wenen. Toen in 1951 Zita’s zoon Otto trouwde, droeg zijn bruid Regina van Saksen-Meiningen dit diadeem (foto rechts).

Zita raakte mede door de huwelijken van haar (half)broertjes en zusjes geliëerd aan veel Europse koningshuizen. Bijvoorbeeld met het Bulgaarse. Maria Louise, haar oudste halfzusje, dochter van Robert I en zijn eerste vrouw Maria Pia van Bourbon-Twee Siciliën, trouwde in 1893 met Ferdinand van Bulgarije.

Maria Gomez-Acebo met het Bulgaarse diadeem van Maria Louise bij haar huwelijk met Simeon, Bulgaars koning in ballingschap, in 1962

Maria Gomez-Acebo met het Bulgaarse diadeem van Maria Louise bij haar huwelijk met Simeon, Bulgaars koning in ballingschap, in 1962. Pinterest

Maria Louise kreeg bij haar huwelijk prachtige juwelen, waaronder een echte kroon, vervaardigd door Köchert. Er was ook een cadeau van het Bulgaarse parlement: een diadeem met het motief van de Franse lelie (Bourbon) en bezet met robijnen, diamanten en smaragden (schilderij links).

De Franse lelie of fleur de lis is nog steeds een geliefd motief voor sieraden in de uitgebreide Bourbonfamilie. In Maria Louise’s diadeem hadden de lelies echter de kleuren van de Bulgaarse vlag.

Sakskoburggotska

Het curieuze juweel is in 1962 nog te zien geweest toen de Spaanse doña Margarita Gómez-Acebo y Cejuela trouwde met de Bulgaarse ex-koning/tsaar Simeon II (foto rechts). Van 2001 tot 2005 zou Simeon zijn land wonderwel nog als premier dienen.

Rosario met de diamanten guirlande. Royaldish.Archief ES

Rosario met de diamanten guirlande. Royaldish. Archief ES

Margarita heette, afhankelijk van waar zij verbleef, doña Margarita (Spanje) dan wel Margarita Sakskoburggotska (Bulgarije), dat laatste vanwege de familienaam van Simeon: Saksen-Coburg-Gotha.

Van haar vijf kinderen sloot zoon Kyril in 1989 een glamourhuwelijk met de Spaanse professor in de kunstgeschiedenis, tevens topmodel van Valentino, doña Rosario Nadal y Fuster (foto links).

Anne met het Grioekse diadeem bij haar huwelijk met Michael van Roemenië, 1948. Foto RRF

Anne met het Griekse diadeem bij haar huwelijk met Michael van Roemenië, 1948. Foto RRF

Rosario’s bruidsdiadeem was een diamanten guirlande die in 1893 een huwelijksgeschenk was geweest van Kyrils grootvader Ferdinand aan zijn vrouw Maria Louise (van Bourbon-Parma). Ook Simeons moeder koningin Giovanna had deze guirlande bij haar huwelijk 1930 gedragen toen ze in het Italiaanse Assisi trouwde met de Bulgaarse  tsaar Boris III.

Behalve aan Bulgarije raakte Zita ook aan een ander koningshuis-in-ballingschap verwant, namelijk het Roemeense en eigenlijk ook met het ook nu nog springlevende Deense vorstenhuis.

Een echte Bourbon-Parma

Prinses Margarita van Roemenië met het Griekse diadeem (en met Bourbon fleur de lis-broche). Copyright PPE/Nieboer

Prinses Margarita van Roemenië met het Griekse diadeem (en met Bourbon fleur de lis-broche). Copyright PPE/Nieboer

Zita’s nichtje Anne trouwde namelijk in 1948 met de Roemeense koning Michael. Anne was de oudste dochter van René, een zoon van voornoemde Robert I van Bourbon-Parma en diens tweede vrouw prinses Maria Amalia van Portugal. René was in 1894 getrouwd met de Deense prinses Margrethe en Anne was dus een echte Bourbon-Parma.

Hedwige's diadeem van Chaumet. Copyright Chaumet

Hedwige’s diadeem van Chaumet. Copyright Chaumet

Bij haar huwelijk met Michael droeg Anne een diadeem in Griekse stijl dat Michaels overgrootmoeder, de Roemeense koningin Marie had losgeweekt bij de in geldnood verkerende Russische grootvorstin Kyrill. Het prachtige art déco diadeem werd voor het eerst gedragen door Maries schoondochter Helena van Griekenland toen die in 1921 trouwde met de Roemeense kroonprins Carl. Nu draagt Annes dochter Margarita het nog af en toe (foto links). Het was ook  het bruidsdiadeem van Annes dochter Marie in 1995.

Een van Zita’s broers, Sixtus (1886-1934), trouwde in 1919 met Hedwige, hertogin de la Rochefoucauld en zij kreeg van haar moeder een beeldschoon diadeem in Belle Époque-stijl, gemaakt door de Parijse juwelier Chaumet (foto rechts). Na de dood van Hedwige in 1986 kwam het diadeem weer in bezit van Chaumet.

Prins Irene met het diadeem, Parijs 1965. Archief ES

Prins Irene met het diadeem van haar toenmalige schoonfamilie, Parijs 1965. Archief ES

Met Xavier, een andere broer van Zita, maakte Nederland in 1964 kennis. Hij vergezelde toen zijn zoon Carlos Hugo en zijn aanstaande schoondochter prinses Irene der Nederlanden op hun opmerkelijke verlovingstoernee door Nederland. Maar het voorgenomen huwelijk viel politiek niet goed in Nederland en het paar trouwde op 30 april 1964 in Rome. Irene droeg toen voor het eerst het familiediadeem van de carlistische tak van de Bourbon-Parma’s. Maar dat is een heel ander verhaal. U leest dat zeer binnenkort, ook op Royalglitter.

 

 

 

 

Copyright Els Smit, 5 augustus 2014

Gebaseerd op een artikel © Els Smit in het tijdschrift Royalty, nr. 1 2010

Klik op de foto’s voor vergroting