Koning en Kleding

 

Denkend aan Holland dacht Willem-Alexander: Power Suits 

Kroonprins op werkbezoek in Voorschoten, 2010. Copyright PPE

Stel dat prins Willem-Alexander wél de schijn had gewekt dat hij kleding zeer belangrijk vond. Wat hadden we dan weer niet allemaal gemekkerd? Niet dat er nu géén commentaar op zijn kleding is. Het is zelfs een beetje een nationale sport.

Máxima in een creatie van Jan Taminiau, Green Fashion Week, Amsterdam. 2012. Copyright PPE

Maar het is ook een volslagen onzinnig tijdverdrijf. Hoeveel ontwerpers hebben zich niet stuk gebeten op het via de media modebewust maken van koningin Beatrix? Zíj heeft zich daar nooit iets aan gelegen laten liggen. Logisch, mode is voor prinsessen en een enkele prins. En voor de koningin-gemalin, zoals prinses Máxima nu gaat worden.

Een koning, dus ook een kroonprins die zijn bestemming serieus neemt, heeft niets aan  kwikken en strikken. Die is bezig met wat hij via zijn kleding moet, en wil, uitstralen, in eigen land en op het wereldtoneel.

Eerste man

Prins Willem-Alexander heeft het hierbij mogelijk nog knap lastig gehad. Als eerste koning na vier koninginnen: Beatrix, Juliana, Wilhelmina en Emma, ontbeert hij een rolmodel. Zo heeft hij bijvoorbeeld niets aan het feit dat met name Juliana en Beatrix en menig buitenlandse koningin de hoed zijn blijven koesteren, ook toen die geen mode was. Maar ja, een hoed is natuurlijk niks voor een koning op werkbezoek.

Prins Bernhard, Londen, maart 1938.

Willem-Alexander had een buitengemeen kokette, lees dandy-achtige grootvader aan moederskant en een vader die zich correct kleedde en zich zelfs de rebellie veroorloofde om zijn stropdas in het openbaar af te zweren. Maar zowel prins Bernhard als prins Claus waren prins-gemaal en hadden eigenlijk qua kleding zeker heel veel vrijheid.

Prins Charles, Ascot 2012. Copyright PPE

De Nederlandse kroonprins had zich mogelijk wél kunnen spiegelen aan zijn Britse collega prins  Charles. Die is in 2009 en 2010 door het Britse magazine Esquire zelfs uitgeroepen tot best geklede man ter wereld. Maar Charles houdt gewoon heel erg van kleding. Daarmee houdt de vergelijking met Willem-Alexander al meteen op.

Denkend aan Holland is Willem-Alexander al een paar jaar geleden uitgekomen op Pakken. Meestal effen, vrij donker, soms in krijtstreep en twee – of drieknoops. ‘Power suits’ heten ze in de internationale mannenmode.

Ze zijn gewild bij de top van de financiële wereld. Het sleutelwoord van de power suit is: betrouwbaarheid. Met als goede tweede en derde kwalificatie: onwankelbaarheid in tijden van rampspoed en onbetwiste autoriteit. Niet dat het allemaal een wereldwijde recessie heeft voorkomen, maar voor een prins zijn het adequate targets, om in triple A-termen te blijven.

Straight point

PPE12122323 2012 Argentinië kerst button down

Argentinië, kerstvakantie 2012. Copyright PPE

De prins draagt er meestal shirts met boorden met rechte punten bij of wel ‘straight-point’-boorden. Jort Kelder en Yvo van Regteren Altena karakteriseren die in hun boek Man & Pak: als ‘de Opel onder de boorden. Even saai als succesvol’.

Kijkduin, 2007, jas en sjaal.. Copyright PPE

Soms permitteert Willem-Alexander zich een ‘button-down’-shirt, waarbij de punten van het boord met knoopjes aan het shirt vastzitten (foto rechts). Het voordeel is dat zo’n shirt uitstekend zonder stropdas kan.

Straight-point-boorden daarentegen hebben de neiging zonder stropdas lelijk uit te zakken. Zeker in Nederland draagt de kroonprins vrijwel altijd een forse, zijden, stropdas. In het buitenland gaat hij echter vrij snel informeel gekleed en zeker als de temperatuur boven de 20 graden C. komt. Daar staat tegenover dat we hem ook in eigen land zelden met een overjas zien. Zijn grootvader Bernhard zou dat nooit goedkeuren. Hij vond het al zo erg dat prins Claus bij felle kou unverfroren in zijn colbertje buiten bleef lopen. ‘Trek toch een jas aan, kerel, morgen loop je te niezen’, schijnt Bernhard hem nog gewaarschuwd te hebben. Het heeft niet mogen baten.

Official visit of Prince Willem-Alexander and Princess M‡xima

Marokko 2005. Copyright PPE

Willem-Alexander lijkt een overjas in ieder geval niet prominent in zijn officiële garderobe te hebben opgenomen. Hij hééft wel een jas. Hij heeft zelfs een sjaal. Maar dan moet de kou wel erg fel zijn (foto linksboven).

Zo heeft hij ook een zonnebril. Maar de zon moet wel erg onbarmhartig schijnen wil hij die in het openbaar dragen.

Manchetknopen

Stockholm, 2010. Copyright PPE

Ook andere accessoires zijn niet erg aan hem besteed. Hoewel, hij is dol op manchetknopen en die hobby deelt hij dan weer wél met de Britse kroonprins Charles. Hij heeft er tientallen, maar hij houdt ze goed verborgen. Slechts heel af en toe zijn ze in beeld (foto rechts).

Want zijn kledingstijl is vooral sober. Zó sober dat het lijkt alsof hij maar twee paar schoenen heeft. Bij zijn pakken draagt hij bij voorkeur zwarte, klassieke, leren schoenen met een gesp. Als het wat informeler mag draagt hij donkerbruine, suède vrijetijdsschoenen.

Want Willem-Alexander creëert ook een  fotomoment-imago. Een eigentijdse vorst heeft, met het oog op zijn volk anno 2013, immers een hem rechtmatig toekomende hoeveelheid leisure time met de daarbij horende leisure outfit.

PPE11101346 2011 op z'n gemak

Groenlandproject, Den Haag, 2011. Copyright PPE

Voor die kant van zijn officiële bestaan heeft Willem-Alexander een tweede garderobe: lichtgewicht (bandplooi))broeken, linnen en katoenen shirts, jacks, het meest in het hele scala aan aardetinten, roze en lichtblauw. Het zijn kleuren die mooi staan bij zijn blonde haar en teint (foto linksboven).

Uniformen

Wageningen, 2005. Copyright PPE

Soms zie je die kleding terug in zijn werkbezoeken in het kader van sneeuw en ijs en Afrika en behoud van de planeet voor volgende generaties in het algemeen. Hij geniet duidelijk van die kant van zijn werk en zo te zien ook van de kleding die bij die gelegenheden past (foto rechts).

Natuurlijk zegt dit helemaal niets over hoe de Willem-Aleander er in zijn échte privé-leven bijloopt. En dat zal ook zo blijven, zeker als het aan de prins ligt. Daarmee onderscheidt hij zich dan weer in niets van alle koningen van alle tijden.

Olympische Winterspelen, Vancouver, 2010. Copyright PPE

Aan de andere kant van dat spectrum zijn er natuurlijk de militaire functies van de prins met de daarbij behorende kleding. Met vier koninginnen is Nederland een staatshoofd in uniform flink ontwend geraakt. Maar een koning moet er aan geloven. Van alle kledingstukken zit een uniform het meest als een keurslijf.

Na wat startproblemen schijnt Willem-Alexander ook dit onderdeel van zijn koninklijke uitrusting te hebben geaccepteerd en volgens militaire insiders naar behoren te dragen.

En dan is er nog dat andere uniform. Van jongs af aan heeft hij via zijn kleding laten blijken dat hij wat betreft sportprestaties – net zoals diep in zijn hart bijna iedere Nederlander – een chauvinist is.

PPE12011209a 2013 Muscat moskee

Quaboos moskee, Muscat, Oman, 2012. Copyright PPE

Nu nemen ook zijn vrouw en kinderen de kleur aan van de sportfans in de stadions. In een maatschappij die de elitecultuur heeft verruild voor een massacultuur zal dat wellicht ooit ook nog eens een meesterzet blijken in de campagne: behoud  de monarchie (foto hierboven).

Het is wel een volkomen stijlbreuk met alle koninklijk kledinggedrag tot nu toe. Revolutionair gedrag, zo zou je het ook kunnen noemen. Hoezo geen rolmodel? Wat dacht u van: ‘Willem en onmiskenbaar van Oranje’?

 

Copyright Els Smit

Gepubliceerd op 20 februari 2013

Klik op de foto’s voor vergroting.