Koninklijke Mode

 

Glove, glove, glove …

Duitsland, maart 2015. Copyright PPE/ddp/bug.

Duitsland, maart 2015. Copyright PPE/ddp/bug.

In het buitenland kennen de mensen Máxima der Nederlanden al veel langer met handschoenen aan. Ze droeg ze vaak tijdens de staatsbezoeken die ze met toen nog kroonprins Willem-Alexander aflegden in de schaduw van koningin Beatrix.

In die luwte kon het kroonprinselijk paar ervaring opdoen. In staatsbezoeken. Maar Máxima heeft die gelegenheden ook te baat genomen om haar koninklijke look te ontwikkelen.

Koningin Mathilde van België, Brussel, februari 2015. Copyright PPE/Nieboer

Koningin Mathilde van België, Brussel, februari 2015. Copyright PPE/Nieboer

Handschoenen hoorden daar al vrij snel bij, zeker vanaf 2006. In Nederland zag je haar daar nauwelijks mee. Hier had Máxima andere besognes: minder alleen-maar-representatief, meer in het kader van haar eigen werk: vaak op de bres voor kansarme mensen.

Sinds 30 april 2013 heeft Máxima niet alleen een andere status gekregen, maar ook andere bezigheden. Handschoenen kunnen hierbij net een tikkeltje formeel accent geven. Ook Mathilde van België draagt sinds ze koningin is vaker handschoenen dan voorheen. Je zou zeggen dat er alleen al hierom meer vraag naar handschoenen komt.

Maar er is überhaupt sprake van een nieuwe trend, aldus Sophie Possemiers. Ze maakt deel uit van de derde generatie eigenaars van ‘Ganterie Boon’ in hartje Antwerpen. Het is een van weinige handschoenenwinkels die nog over zijn in de Benelux. Ze hebben er handschoenen in alle mogelijke materialen en in alle mogelijke kleuren. Er is de laatste tijd vooral weer relatief veel vraag naar kleur. Sophie: ‘Er is meer belangstelling voor accessoires en ook handschoenen kunnen een garderobe meer afwerken.’

Impeccable

Uit het assortiment van Ganterie Boon in Antwerpen. Courtesy Boon

Uit het assortiment van Ganterie Boon in Antwerpen. Courtesy Boon

Er wordt weleens gezegd dat eigenschappen en gedrag de neiging hebben om een generatie over te slaan. In ieder geval sluit Máxima’s koninklijke-handschoenen-revival naadloos aan bij de impeccable (onberispelijke) stijl van van de koninklijke grootmoeder van Europa: Elizabeth II van Groot-Brittannië.

Margrethe van Denemarken, Silvia van Zweden, Sonja van Noorwegen, Paola van België, Sofia van Spanje, vrijwel allemaal beïnvloed door de jaren zestig, hebben geen van allen handschoenen hoog in het vaandel staan.

Koningin Elizabeth van Groot-Brittannië met handschoenen van hofleverancier Cornelia James. Cpyright PPE/Nieboer.

Koningin Elizabeth van Groot-Brittannië met handschoenen van hofleverancier Cornelia James. Copyright PPE/Nieboer.

Dat ligt dus in Groot-Brittannië anders. Elizabeth II gaan nooit van huis zonder handschoenen. Nu zijn die voor haar echter ook bijna een onmisbaar element voor survival. Elizabeth schudt naar schatting zo’n 40.000 handen per jaar. Ze reist veel, er zijn de tea parties op Buckingham Palace in Londen en bij Holyrood in Schotland. Kortom, lang voor de komst van computer lag voor haar de muisarm al op de loer.

Catherine, Duchess of Cambridge met handschoenen van Cornelia James. Source Cornelia James

Catherine, Duchess of Cambridge met handschoenen van Cornelia James. Source Cornelia James

In feite zijn handschoenen voor Elizabeth waar ze ooit, een paar duizend jaar geleden voor zijn uitgevonden: bescherming van de handen.

Trouw

Elizabeths trouw aan haar leveranciers is vermaard. Dat geldt ook haar handschoenen.

Toen couturier Norman Hartnell in 1947 haar going away outfit ( de kleding waarmee ze op huwelijksreis vertrok) suggereerde hij haar handschoenen van Cornelia James (CJ) in East Sussex.

Cornelia is al lang opgevolgd door haar dochter Genevieve, maar het (familie)bedrijf is nog steeds hofleverancier.

Elizabeth’s handschoenen waren lange tijd van suède, nu zijn ze meestal van katoenen jersey, zodat de huid vrijer kan ademen. De vorstin draagt ze in een beperkt kleurengamma: zwart, wit, donkerblauw en beige en ze zijn standaard zes inches (15,24 centimeter) lang: van bovenkant duim tot net over de pols.

Prinses Margaret in New York, november 1965. Links naast haar minister van Staat Lord Carendon. Copyright PPE/UN

Prinses Margaret in New York, november 1965. Links naast haar minister van Staat Lord Carendon. Copyright PPE/UN

Cornelia James levert trouwens niet exclusief aan Elizabeth, maar heeft ook andere koninklijke klanten, zoals de Japanse keizerin Michiko en de Britse prinses Anne. En nadat Genevieve in een interview onverbloemd zei dat ze wel eens voor Catherine Hertogin van Cambridge zou willen werken, werd ze op haar wenken bediend. Kate draagt nu met enige regelmaat CJ’s (foto hier linksboven).

Grace Kelly, New York 1956. Postcard Ebay.

Grace Kelly, New York 1956. Postcard Ebay.

Nylon

Bij gala ‘s avonds draagt Elizabeth lange handschoenen. Die zijn niet zoals je zou verwachten van zijde, maar van nylon. Dat is lichter in gewicht. Ze zijn een overblijfsel uit de tijd van The Great Edwardian Ladies, van wie koningin-moeder Elizabeth zo’n beetje de laatste vertegenwoordigster was.

Die kreeg in de jaren vijftig tot halverwege jaren zestig nog eenmaal het getij mee. Toen werden lange handschoenen (opera gloves) zelfs overdag gedragen (foto rechts).

In die jaren droegen alle dames (of wie zichzelf een dame vond) altijd of niet lange handschoenen buitenshuis.

Grace Kelly maakte van haar witte handschoenen zelfs haar handelsmerk (foto links). Het beeld van haar aankomst in Monaco in 1956 vlak voor haar huwelijk met prins Rainier is klassiek: lange uitlopende rok, wagenwielhoed, poedel én lange witte handschoenen.

 

Soestdijk

1958: koningin Elizabeth van Groot-Brittannië bezoekt Nederland. Postcard archief ES

1958: koningin Elizabeth van Groot-Brittannië bezoekt Nederland. Postcard archief ES

Ook aan het Nederlandse hof maakten handschoenen in die jaren deel uit van het koninklijke tenue.

Juliana droeg vaak halflange, haar dochters korte.

Maar bij galajurken hoorden opera gloves: tussen de 48 en 59 centimeter lang, vaak van glacé (lamsleer) of satijn, doorgaans wit of crème en met aan de binnenkant van de pols een sluiting met drie knoopjes of een clip. Aan de bovenkant zaten meestal drie stiksels.

Een ijzeren wet was (en is nog steeds): hoe korter de mouw hoe langer de handschoen.

Nagels

Later hebben sommige prinsessen nog wel eens met die stijl geflirt.

Prinses Diana bijvoorbeeld, hoewel zij naar verluidt overdag alleen handschoenen droeg om haar afgebeten nagels te verbergen.

Maar bij haar (strapless) avondkleding wilde ze nog wel eens een modieus grapje uithalen (foto hieronder).

Prinses Diana: opera gloves met twist. Postcard, Ebay

Prinses Diana: opera gloves met twist. Postcard, Ebay

Dat heeft Máxima ook ooit gedaan. Op de avond van het galadiner tijdens het staatsbezoek aan België in 2006 droeg ze gebroken wit handschoenen tot over de elleboog bij haar zilveren met witte Natan-creatie met een top vol ‘spiegeleffect lovertjes’.

Máxima’s outfit maakte toen des te meer indruk, omdat aan het Nederlandse hof handschoenen al jaren vrijwel van het menu af waren, tenzij het koud was natuurlijk. Net zoals bij de rest van de bevolking. Maar het tij lijkt gekeerd en Máxima neemt het voortouw. Sofie Possemiers van Ganterie Boons die alle bewegingen op haar vakgebied nauwlettend volgt, is er verguld mee: ‘Natuurlijk, ik zie dat graag.’

En zo slaat de Nederlandse koningin twee vliegen in één klap: ze zal, zo is de verwachting, een nieuwe handschoenentrend (mede) inspireren én ze herstelt een oude koninklijke traditie. Want, om met de Britse hofleverancier Genevieve Lawson te spreken: ‘Wat altijd beklijft is de herinnering aan een koninklijke hand die gedag zwaait.’

 

 

Gepubliceerd op 5 juni 2015

Copyright Els Smit

Gebaseerd op het gelijknamige artikel in het tijdschrift Royalty, nr 3 2014

Klik op de foto’s voor vergroting