Koninklijke Mode

Linksom of rechtsom: een sjaal blijft altijd hip

Prinses Mary van Denemarken, maart 2015. Copyright PPE/Christopherson

Prinses Mary van Denemarken, maart 2015. Copyright PPE/Christophersen

Er zijn sjaals en sjaals: langwerpig of vierkant, groot (stola’s en pashmina’s, waarmee Máxima Nederland in 2001 kennis liet maken), middelgroot en klein, zoals de kittige halszakdoekjes.

Met de lange sjaals is het de afgelopen jaren zo’n beetje gegaan als met de grote, donkere brilmonturen, Nu draagt iedereen ze, maar de elite zweert er jaren bij. Prinses Letizia kun je  uittekenen met een joyeuze lange sjaal, soms in wol, maar vaak in zijde. Prinses Mary van Denemarken bewees onlangs dat die lange sjaals nog steeds prima in het modebeeld van 2015 passen.

De prinsessen kennen inmiddels tientallen manieren om ze te knopen. Maar dankzij de stylistes die menig modeketen in Nederland er opeens op nahoudt, liggen nu ook de eliteknopen binnen ieders bereik.

De Britse koningin Elizabeth, 1982. Postcard Ebay

De Britse koningin Elizabeth, 1982. Postcard Ebay

Maar ja, linksom of rechtsom, uiteindelijk maken materiaal en dessin het verschil.

Koningin Elizabeth II van Groot-Brittannië bewijst al jaren dat sjaals absoluut geen knieval voor het gewone volk betekenen. The Queen, ‘a country woman at heart’, volgens mensen die haar goed kennen, adopteerde al vroeg in haar leven de zijden, vierkante king size sjaal. De boodschap: dit is een koninklijk goedgekeurde hoofdbedekking, zeker in geval van paardenraces en officiële vakantiefoto’s met name op het koninklijke Schotse vakantiekasteel Balmoral.

Volgens Angela Kelly, kledingontwerpster en kamenier van Elizabeth, in haar vorig jaar verschenen boek ‘Dressing The Queen’ heeft Elizabeth honderden zijden sjaals, in evenzoveel kleuren en geraffineerde dessins. Altijd dus een perfect accessoire bij welke kleur majesteit ook draagt.

Hermès

Prinses Grace en haar moeder Margaret Kelly-Majer, ca 1957.

Prinses Grace en haar moeder Margaret Kelly-Majer, ca 1957.

Elizabeth  heeft voornamelijk sjaals van het Franse modehuis Hermès. Net zoals in de jaren vijftig en zestig prinses Grace van Monaco en prinses Paola. In het land der sjaals is Hermès top of the bill, je van het , de crême de la crême, het neusje van de zalm, kortom: je hebt Hermès en dan een hele tijd niets.

Camilla, hertogin van Cornwall, Windsor Horse Show 2011. Archief PCN

Camilla, hertogin van Cornwall, Windsor Horse Show 2011. Archief PCN

Het heeft ondermeer te maken met de kwaliteit van de zijde. Waar in ‘gewone’ zijden sjaals gemiddels zo’n vijf of zes cocons van zijderupsen zijn verwerkt, gaan er in een Hèrmessjaal acht. Een zijden draadje mag dan fragiel tonen, het is taai spul, zeker als het eerste kwaliteit is.

De wortels van de (Franse) firma Hermès liggen in de zadelmakerij. Paarden dus. En: leer. Vandaar de tassen. (Grace van Monaco’s ‘Kellybag’ was van Hermès) en de kenmerkende dessins: tuigen, leidsels, zweepjes, jockeypetjes, paardenhoofden.

Elizabeth knoopt tot op de dag van vandaag haar zijden hoofddoeken met een sierlijke strik onder de kin. ’t Is een beetje gedateerd, maar het is leuk om te zien dat de generaties na haar de zijden sjaal, zeker bij hippische evenementen, in ere houden. Zoals haar dochter kampioensruiter Anne. Maar ook Camilla, hertogin van Cornwall, droeg recentelijk bij koninklijke paardenraces, zoals op Cheltenham, een (vierkante) zijden sjaal om haar hals (foto rechts).

Sjaalmens

Catherine, hertoging van Strathearn, 2013. Pinterest

Hertogin Catherine met de zijden versie van de Strathearn-sjaal, 2013. Pinterest

Dat deed Catherine, hertogin van Cambridge, ook. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Kate vanaf haar aantreden in de koninklijke familie een echt ‘sjaalmens’ is geweest. Eigenlijk logisch. Ze is een modebewuste jonge vrouw en sjaals zijn de laatste jaren weer een volwaardig accessoire, net zo belangrijk als een sieraad of een tas.

 

Koningin Máxima, Scheveningen, november 2013. Copyright PPE/Nieboer

Koningin Máxima, Scheveningen, november 2013. Copyright PPE/Nieboer

Catherine’s Schotse titel is ‘gravin van Strathearn. Ze vindt het leuk om dat te benadrukken en dus draagt ze bijvoorbeeld een lange sjaal in de tartan (ruitpatroon) van Strathearn. Ze deed dat voor het eerst in 2012 en meteen stond de telefoon roodgloeiend bij het bedrijfje D.C. Dalgliesh Ltd in het Schotse Selkirk dat zich al zo’n 65 jaar toelegt op handgeweven Schotse sjaals voor een overzichtelijk elite-publiek.

De eigenaar verwacht nu in de komende jaren ‘miljoenen inkomsten’ dankzij verkoop over de hele wereld. Nog is er een wachtlijst voor ‘Catherine’s sjaal’. Die kost € 350,- Erg verbaasd dat er inmiddels heel wat klonen op de markt zijn? Ze zijn ook te koop in wol en kosten dan ruim honderd euro.

Te oordelen naar de huidige generatie royalty én naar het aanbod van alle grote ontwerpers blijven sjaals nog wel even. En mogelijkerwijs ook in de zeg maar om de hals geknoopte Grace Kelly versie. Bij de start van 200 Jaar Koninkrijk in november op het strand van Scheveningen, droeg koningin Máxima in de halsuitsnijding van haar jas zo’n ‘ouderwetse’ zijden sjaal.

Maar ja, Máxima draagt nooit iets dat al is geweest, tenzij het na jaren weer actueel gaat worden. Vandaar dus de peplums (schootjes aan jasjes en tops) en haar tulbandhoeden. En vandaar die sjaal in Scheveningen: vierkant en van zijde, zoals Juliana ze soms droeg. En Beatrix, net zoals Elizabeth, bij sportieve gelegenheden.

Máxima’s sjaal in Scheveningen was echter weer hoogst modieus, mede dankzij de manier van knopen, met twee kneepjes links en rechts. Dat gaan alle stylisten in de komende tijd (ons) ook weer leren.

 

Copyright Els Smit

Gepubliceerd op 28 februari 2015

Eerder gepubliceerd in Royalty nr. 2 2014

Klik op de foto’s voor vergroting