Koninklijke tassen

Het snobappeal van Le Pliage

Máxima, Wxloo, 2011. Copyright PPE/Buys

Máxima, Exloo, 2011. Copyright PPE/Buys

Het is eigenlijk gewoon een nylon vouwtasje. Toch is Le Pliage een hit bij koninginnen en prinsessen. Koningin Máxima, koningin Sofia van Spanje en prinses Margriet werden er een paar jaar geleden al mee gezien. En recentelijk dus ook prinses Beatrix. En dan hebben het nog niet over Catherine, hertogin van Cambridge. Er is zelfs een heel Pinterest-bord gewijd aan enkel en alleen ‘Kate en haar Le Pliages’. Want ze heeft ze letterlijk in soorten en maten.

Links opgevouwen, rechts uitgevouwen. Ebay

Links opgevouwen, rechts uitgevouwen. Ebay

Wat is het geheim van het succesvolle, kekke boodschappentasje dat in 1994 al werd gelanceerd? Zijn het de hengsels en de flap, die zijn gemaakt van het leer van vaarzen (jonge koeien), naar verluidt zelfs Russische vaarzen? ‘Het zijn details die deze tas tot een ware up market tas maken’, heet het in de vele advertenties. Ze geven de tas net dat beetje chic, waardoor je hem zonder gene mee kan nemen naar een diner-na-het werk.

Snobappeal speelt ook een rol. Succes in de designbranche hangt voor een groot deel af van de sfeer die rond een product hangt. Om te beginnen is Le Pliage, de ‘even praktische als chique’ opvouwbare tas, een creatie van het voorname en dure Franse tassenmerk Longchamp, bij de oprichting in 1948 vernoemd naar de mondaine paardenrenbaan in Parijs. Het logo van Longchamp-tassen is tot op de dag van vandaag een jockey op een renpaard. Het figureert ook – en maar liefst twee keer (op de drukknoop midvoor en als hanger aan de binnenrits) –  op Le Pliage. Als je daar gevoelig voor bent, kun je dus voor rond de € 80,- een tas – al is-ie dan van nylon – met een exclusief logo in je bezit krijgen.

>500 versies

Hertogon catherine/Kate met een van haar le pliages Pinterest/Tumblr

Hertogin Catherine met een van haar Le Pliages Pinterest/Tumblr

Sinds 1994 zijn naar schatting 38 miljoen exemplaren van Le Pliage verkocht, er bestaan meer dan 500 versies, waaronder een briefcase, reistas, shopper, mannentas, handtas, ze zijn er in 100% leer, er is zelfs een backpacker-versie. Naar verluidt doe je op sommige schoolpleinen al niet meer mee als je geen Le Pliage-boekentas hebt.

Uitreiking van de 'Appeltjes van Oranje', 2013. Copyright PPE/Nieboer

Uitreiking van de ‘Appeltjes van Oranje’, 2013. Copyright PPE/Nieboer

Het is allemaal interessant, maar royals hebben daar natuurlijk geen boodschap aan. Waarom vallen ze dan toch, terwijl ze sinds mensenheugenis liever hun kroon opeten dan hun eigen boodschappen te moeten dragen, nu voor le Pliage? Máxima laat er nog wel eens een bundel A-4’tjes bovenuit steken. Aha, werk! Maar waarom moet de koningin dat tegenwoordig zelf dragen? Heeft de hofdame iets aan haar handen?

Natuurlijk niet. Er is hier sprake van een stil statement, n.l.: ‘Wij zijn wel majesteit, maar wij zijn een moderne, werkende majesteit.’ Trouwens, andere leden van het koninklijke huis zijn  óók druk-druk-druk en kunnen daar nu eindelijk eens voor uitkomen. Maar moeten ze dat via een nylon vouwtas, vaarsleren hengsels of niet, doen?

Er moet iets met dat tasje zijn dat het paleis-fähig maakt. Het antwoord is te vinden in de nieuwe generatie prinsessen, Catherine, de hertogin van Cambridge, voorop.

Brugfunctie

Prinses Margriet, Nieuwjaarsreceptie Paleis op de Dam 2016. Copyright PPE/Nieboer

Prinses Margriet, Nieuwjaarsreceptie Paleis op de Dam 2016. Copyright PPE/Nieboer

Kate had al een Le Pliage bij zich toen ze in 2007, nog als Kate Middelton, afstudeerde aan de universiteit van St. Andrews in Schotland. Nu ze de vrouw van prins William is, draagt ze ze nog: klein, groot en model weekendtas. Ze reserveert ze echter wel voor haar vrije tijd. Dat zal haar bewonderaars uiteraard worst wezen. Voor hen is Kate altijd aan het werk.

Logo Le Pliage. Courtesy Longchamp

Logo van Longchamp, óók op Le Pliage. Courtesy Longchamp

Hoe dan ook, in Nederland heeft koningin Máxima vanaf haar aantreden die brugfunctie tussen yups en koningshuis gehad. Máxima droeg haar eerste openbare Le Pliage in 2010 én bij een offciéle gebeurtenis: de Nieuwjaarsreceptie in het Paleis op de Dam.

En nu voldoet-ie ook prima naast een koning die nog net niet écht heeft gezegd: ‘Mijn naam is Willy’, maar waar de toon al voor zijn inhuldiging in 2013 was: ‘Nader tot het Volk’. Maar kennelijk kan de oudere generatie Oranjes zich in de nieuwe stijl vinden.

Longchamp zelf ziet nog lang geen einde aan het succes van z’n vouwtas. Het is de belangrijkste reden waarom het familiebedrijf zich in de afgelopen decennia niet heeft laten opkopen door grote concerns. Ieder seizoen worden minimaal vijftien nieuwe versies van Le Pliage op de markt gebracht, in de actuele modekleuren, met nét weer een beetje ander vormgeving en een net weer beetje anders gekleurde voeringstof . Zodat voor kenners meteen duidelijk is wie de nieuwe versie draagt. Er wacht de verzamelde royaltywatchers vast nog bergen werk.

 

Copyright Els Smit

Gepubliceerd op 19 januari 2016

Gebaseerd op ‘De koninklijke boodschappentas’ ©Els Smit in Royalty nr 3 2015