Máxima’s Ontwerpers: de Argentijnen

 ‘Ze was altijd al een koningin … ‘

Oman 2009. Prinses Máxima in een creatie van Benito Fernandez

Oman 2009. Prinses Máxima in een creatie van Benito Fernandez

Ze is Argentijnse van geboorte. Natuurlijk zit dat grote land en zijn cultuur in haar hele wezen. ‘Dat latino, hè?’, zei Willem-Alexander ooit. En bij een andere gelegenheid: ‘Dat temperamént, ja, dat ken ik.’

Duizend-dingen-jasje van Graciela Naum, Martinair, 2003. Copyright PPE

Dat is prinses Máxima’s flamboyante kant, die voor het publiek het best te zien is als ze uitgaat met in Nederland nooit eerder vertoonde koninklijke diepe décolleté’s, lange splitten en stiletto’s.

Ze heeft de Nederlandse monarchie wat dat betreft opgeschud. En al doende mogelijk ook haar eigen grenzen en zeker Europese prinsessengrenzen in het algemeen verkend en hier en daar zelfs verlegd.

Toch hebben die royaltywatchers die tuk zijn op merken en labels, het wel eens lastig met haar. Op het eerste gezicht is vaak niet te zien wie bepaalde outfits heeft gemaakt.

Dat heeft een oorzaak. Alle ontwerpers die voor haar werken, komen vroeg of laat uit zichzelf met de mededeling: ‘De prinses weet heel goed wat haar wel of niet staat.’ Kortom, ze kiest uit de diverse collecties creaties waarvan ze weet dat ze bij haar passen.

Heeft ze altijd gehad, blijkt uit de exclusieve interviews die ik had met twee van haar Argentijnse couturiers Graciela Naum en Benito Fernandez.

2e87de3c-7d1e-43ee-8cd9-542a655d8b99 blazer GN

Casual 2001: blazer van Graciela Naum. Copyright RVD

Beide couturiers werken al sinds jaar en dag voor Máxima’s moeder Maria del Carmen Cerrutti Zorreguita. Graciela Naum: ‘Al vrij jong kwam ze met haar moeder mee. Later kwam ze alleen.

Het moest anders

Máxima klopte ook bij Graciela aan toen ze in 2001 een prinsessengarderobe moest aanschaffen. Eén ding stond voor beiden meteen vast: het moest anders. Graciela Naum: ‘We gingen ervan uit dat ze als prinses een voorbeeldfunctie zou krijgen.’

Máxima’s stijl 2009, Amsterdam, een creatie van Graciela Naum. Copyright PPE

Maar ja, wat te doen als je zelf geen voorbeeld hebt? Vanuit het hof waren wel enige richtlijnen gegeven: niet te kort, geen glanzende materialen, geen diepe décolleté’s, geen transparante stoffen, kortom keurig. Maar hóe keurig?

Graciela Naum: ‘Ik was geen deskundige op het gebied van koninklijke kleding. Het was soms lastig om de juiste vorm te vinden.’ We hadden nauwelijks tijd om te kijken wat wel of niet werkte. Van de ene dag op de andere dag werd haar kleding door alle modespecialisten van alle bladen over de hele wereld onder een vergrootglas gelegd.

En de broodnodige rust was in Buenos Aires vlak na de bekendmaking van de verloving ook al ver te zoeken.

Graciela Naum: ‘Er waren zó veel fotografen en die volgden haar overal. Ze kon niet eens meer mijn winkel binnenkomen. Noodgedwongen heb ik haar toen in mijn atelier moeten ontvangen.’

Naadloos

Een van Máxima’s 1000-dingen jasjes. Het is hetzelfde jasje als op de foto helemaal rechtsboven. Rechts op deze foto: Graciela Naum, 2001.

Máxima die altijd meteen had geweten wat haar wel of niet goed stond, moet het in die tijd ook niet altijd makkelijk hebben gehad. Hoewel, in haar (semi-) vrijetijd kon ze gewoon haar oude kledingstijl handhaven. Daar pasten de stukken van Graciela Naum die Máxima altijd al droeg naadloos in (foto hier rechtsboven).

Al heel gauw  sijpelde die stijl echter door tijdens officiële verplichtingen.  Graciela zegt daar nu over: ‘Ik vind het geweldig dat ze destijds zo snel haar eigen stijl heeft hervonden en daarna heeft uitgebouwd. Wat enorm heeft geholpen, is dat het Nederlandse volk haar meteen in zijn hart heeft gesloten. Dat heeft haar echt veel zelfvertrouwen gegegeven.’

Stoffen van de avondjapon uit 2002, onder meer gedragen tijdens het huwelijksfeest van de Noorse prinses Märtha Louise en Ari Behn. Copyright Graciela Naum.

Het werd allemaal een beetje minder gespannen, met minder opgelegd pandoer. De effen couture jasjes van  Graciela Naum pasten daar prima in (foto helemaal rechtsboven en foto rechts. En ze waren zo multi-inzetbaar. In combinatie met andere kledingstukken en met andere accessoires leken ze steeds als nieuw.

Al vrij snel kwamen ook Graciela Naums extravagantere ontwerpen tevoorschijn. Meteen wereldberoemd was de groenpaarse combinatie in satijn en organza bij het feest voor het huwelijk van de Noorse prinses Märtha Louise en Ari Behn in mei 2002 (foto links)

Benito Fernandez

Stockholm 2006, Máxima in een typische Fernandez avondjurk. Copyright PPE

Niet lang daarna ging het doek ook op voor (de vaak strapless avondjurken van) Benito Fernandez, die ándere Argentijnse ontwerpen, wiens creaties Máxima ook tot op de dag van vandaag draagt.

Ook Fernandez heeft de nieuwbakken prinses geadviseerd. Aanvankelijk deed hij dat zoals ook met de familie was afgesproken, zeer op de achtergrond. Maar toen foto’s van Máxima’s avondjurken verschenen met de toevoeging ‘gespot op de show van Benito Fernandez’ was het gauw gedaan met zijn low profile rol.

Spetses, 2010, Máxima in strapless avondjurk van Benito Fernandez. Copyright PPE/Nieboer

En zo hoort het ook eigenlijk. Fernandez (geb. 1960) is een gedreven couturier met van kind af aan een passie voor het modevak. Hetgeen er in Argentinië anno 1984 op neerkwam dat hij de rol van pionier op zich moest nemen.

Benito Fernandez: ‘In mijn jeugd bestond in Argentinië mode als beroep totaal niet. Laat staan dat er een volwassen opleiding voor was. Daarom ben ik naar de Amerikaanse Academie in Parijs gegaan.’

Hij leerde er het vak in al z’n facetten en maakte vervolgens internationaal carrière. Nu geeft hij zelf les: aan ‘La Camera Argentina de La Mode’ in zijn geboorteland.

PPE10092914 2010 Microfinanciering Utrecht

Creatie van Graciela Naum voor een bijeenkomst over microfinanciering in Utrecht, 2010. Copyright PPE

Misschien is de rode avondjurk die Máxima in 2004 in Zweden bij de 60ste verjaardag van koning Carl Gustaf droeg wel het mooiste voorbeeld van de essential Fernandez: een ton sur ton combinatie van een simpel,  sexy lijfje en een bewerkte rok. Hij benadrukt zelf dat hij graag werkt met verschillende materialen in corresponderende kleuren.

Vertedering

Pratend over Máxima, is er bij Fernandez, zoals bij meer mensen die met haar werken, die mengeling van vertedering en bewondering: ‘Ik vind dat ze met veel gratie haar eigen stijl, die ze altijd heeft gehad, stukje bij beetje heeft uitgebouwd. Dat heeft te maken met haar smaak en haar gevoel voor mooie dingen. En dan heb ik het echt niet alleen over haar kleding, maar over hoe ze tegen het leven aankijkt.’

Graciela Naum: ‘Ze was al een koningin in hart en nieren voordat er ook maar sprake van was dat ze prinses zou worden. En dat had niets te maken met haar kleding of haar kapsel. Ze is een innemende, zeer goed opgeleide vrouw die – en dat hebben denk ik de Nederlanders meteen gevoeld – in de eerste plaats zichzelf is.

‘Daarom denk ik niet dat ze zich als ze eenmaal koningin is opeens heel anders zal gaan kleden, dat ze bijvoorbeeld nooit meer haar haar los zal dragen of geen rokken meer boven de knie zal dragen.  Ze is niet iemand om zichzelf te verloochenen. Mettertijd zal ze haar stijl mogelijk aan haar leeftijd en inzichten aanpassen, maar ik ben ervan overtuigd dat ze zo wijs is om voorlopig te kiezen voor haar eigen koninklijke weg die ze al zoveel jaren bewandelt.’

 

Copyright Els Smit

Gepubliceerd 7 maart 2013

Klik op de foto’s voor vergroting en uitgebreide bronbeschrijving