Metadateren

Staatsbezoek Verenigde Staten 1952

Steeds meer oude papieren foto’s en dia’s worden gedigitaliseerd. Daar moeten natuurlijk bijschriften en zoekwoorden bij worden gevoegd. Dat proces heet metadateren. Van veel foto’s zijn de gegevens echter verloren gegaan (als ze er al ooit bij hebben gezeten).

Voor ANP Photo dat vele archieven van fotografen en fotobureaus heeft aangekocht, heb ik met behulp van mijn  eigen, uitgebreide, foto- en boekenarchief én m’n geheugen een deel van het Capital Archief gemetadateerd. Er zijn echter nog  honderdduizenden foto’s die onbeschreven ronddolen, in archiefkasten, maar ook in de beeldbanken van professionele fotobureaus en die dus ook niet worden verkocht. Zonder zoekwoorden zijn ze immers onvindbaar.

Ik nodig belangstellenden van harte uit contact met mij op te nemen: voor het metadateren zelf, maar ook voor advies bij het maken van een selectie van te metadateren foto’s.

Een voorbeeld van metadatering n.a.v. bovenstaande foto:

Washington 02-04-1952. In april 1952 brengen koningin Juliana en prins Bernhard een staatsbezoek aan de Verenigde Staten. Bij aankomst op het vliegveld van Washington worden ze verwelkomd door de Amerikaanse president Harry S. Truman en zijn vrouw Bess. Het gezelschap poseert onder de vleugel van de KLM DC 6 ‘Prinses Beatrix’, die koningin en prins in 22 uur met twee tussenstops van Schiphol naar Washington heeft gebracht. Koningin Juliana draagt een fraise (rozerode) zijden japon, een cape van zilvervos en een hoed met een voile. V.l.n.r. Bess en Harry S. Truman, prins Bernhard, koningin Juliana en de Nederlandse minister van buitenlandse zaken D.U. Stikker.

Zoekwoorden: Nederland, Verenigde Staten, koninklijk, koningshuis, royalty, royals, staatsbezoek, koningin, prins, president minister, cape, bont, zijde, Mellerio, oorbellen, accessoires, damesmode, glimlachen, schoenen, jaren vijftig, japon, japonnen, hoed, hoeden, pet, sandaaltjes, uniform, marine, juwelen, kleding, vliegtuig, DC 6, vlag, Nederlandse, tas, handschoenen, paraplu

Bron foto: U.S. Federal Government, Wikipedia

Copyright Els Smit