Kennismaken

 

Photo © Peter den Boer

Photo © Peter den Boer

Dit jaar ben ik 47 jaar werkzaam  in de dag- en weekbladbladjournalistiek. Als je het vlug zegt, is het niks. En als je het niet vlug zegt, misschien ook. Hoe het ook zij, tien jaar geleden heb ik besloten om me te specialiseren in koninklijke kleding en koninklijke juwelen.

Dat heeft tot nu toe geresulteerd in tientallen artikelen voor de tijdschriften Royalty, Vorsten en Oranje Boven, de GPD (de verenigde regionale dagbladen), glossy’s zoals Nouveau en het meewerken aan radio- en televisieprogramma’s (waaronder ‘Blauw Bloed’  van de EO ‘ en ‘Wekker Wakker’ (radio) van Omroep MAX. En het maken van boeken, met als flag ship boek: ‘Ontwerpers van Oranje’ (foto van de omslag hier rechtsonder). Meer details, ook over de bijzondere presentatie van het boek in het Amstel Hotel in Amsterdam: >>lees hier.

Ik kon het na enige tijd niet laten: het bouwen en schrijven van een website. Het werd  Royalglitter.com. Op dit moment mag ik zo’n 15.000 bezoekers per maand verwelkomen. En dat op een site vol ‘longreads’ (lange artikelen)!

Ontwerpers van OVoor mijn werk kan ik putten uit een omvangrijk royalty archief dat ik in de loop van 50 jaar heb opgebouwd. In de ruim 20 jaar die ik (van en 1970 tot 1990) in vaste dienst bij kranten werkte, heb ik dat archief veiligheidshalve geheim gehouden. De pers stond in de jaren zeventig en tachtig sowieso al als links te boek en ik werkte ook nog eens op de redactie van Het Vrije Volk. Linkser kon bijna niet. Maar gezelliger en professioneler ook nauwelijks. Het Vrije Volk was zoals voor veel collega’s home away from home. En is dat voor de meeste redacteuren van destijds eigenlijk nog steeds, hoewel de krant, zoals zo veel kranten niet meer bestaat.

Dankzij m’n royalty-archief ben ik de afgelopen jaren in staat geweest om veel oude, nu gedigitaliseerde royaltyfoto’s van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), met name de archieffoto’s van het voormalige Capital Press, van gegevens te voorzien.

Heel veel ANP- royalty foto’s en dia’s van voor 2000, toen de digitale fotografie zijn intrede deed,  bevinden zich echter nog steeds in de archieven (lees: in dozen, kartonnen mappen, plastic hangmappen, mandjes en kisten en ik mag zeggen: niet altijd in de ideale temperatuur en luchtvochtigheid).

Cover boekIk ben blij dat ik enkele tientallen verloren gewaande en vergeten foto’s als illustratie heb kunnen gebruiken voor de tekst in mijn boek ‘Ontwerpers van Oranje’ waarin ik een beeld schets van 130 jaar honderd jaar koninklijke kleding en de invloed daarop van kledingontwerpers (Uitg. Nieuw Amsterdam, 2008).

De meest recente toevoeging is ‘Beatrix, koningin der Nederlanden’, onder redactie van de historicus Han van Bree waarvoor ik het hoofdstuk over de kleding en de juwelenkeus van koningin Beatrix heb verzorgd (foto links), uitg. Unieboek/Het Spectrum, 2013.

 Encyclopedie

9789027497451-encyclopedieIn kleine kring was al vanaf 1970 mijn royaltyarchief, met name op het stuk van koninklijke juwelen en koninklijke kleding, bekend. De doorbraak kwam toen ik in 2005 via via het verzoek kreeg om mee te werken aan de ‘Winkler Prins Encyclopedie van het Koninklijk Huis’ (uitg. Het Spectrum), (foto rechts). Uiteindelijk heb ik voor de encyclopedie de lemma’s (zeg: hoofdstukken) over de Oranjejuwelen en Koninklijke Hoeden geschreven. En daarna is het dus, zoals dat heet ‘heel snel gegaan’.

De uitnodiging, in 2005, van Vorsten voor het schrijven van een rubriek over de (familie)juwelen van de Oranjes bleek samen te vallen met een iets grotere openheid wat betreft de historische stukken in de koninklijke verzameling. Ik heb als eerste veel tot dan toe geheime details over die juwelen mogen publiceren.

Kijk op een koningIn 2010 heb ik meegewerkt aan het boek  ‘Kijk op een koning’ (uitg. Nieuw Amsterdam), waarin een aantal auteurs een beeld schildert van prins Willem-Alexander (foto links). Ik heb het hoofdstuk over de kleding van de kroonprins geschreven. Voor het boek ‘Ik ben Willem-Alexander – klaar voor de troon’ van Han van Bree (foto rechtsonder) heb ik een horoscoop van de kroonprins gemaakt, want zo ben ik dan ook wel weer (uitg. Conserve 2007)

Voor ik me specialiseerde heb ik over een groot scala aan onderwerpen geschreven. Tussen 1970 en 2004 heb ik honderden kunstenaars, artiesten, politci en sporters geïnterviewd. Van Toon (Hermans) tot (Marten) Toonder en van Johan Cruijff tot Roger Whittaker.  Die artikelen zijn verschenen in De Stem, Het Vrije Volk, NRC Handelsblad, de kranten van de GPD en Algemeen Dagblad. Ik heb voor NRC Handelsblad als stagiaire  in 1969 de eerste maanlanding verslagen. Daar zit een hilarisch verhaal aan vast dat u >>(klik) hier kunt lezen.

Radio

9789054292418Een groot deel van mijn hart heeft van jongs af aan bij radiomaken gelegen. Ik ben blij dat ik ‘de gouden tijd’ van de radio, de jaren zeventig, begin tachtig zo intensief heb mogen meemaken. Honderden (muziek) programma’s heb ik geproduceerd en gepresenteerd, na een opleiding in studio ‘Santbergen’ in Hilversum (NOS) en de door de grote radiomaker Gerrit den Braber opgerichte RANO Rotterdam. Tussen 1992 en 1995 heb ik het wekelijkse praat/muziekprogramma  ‘AVRO Nachtdienst’ gepresenteerd in de mooiste radiostudio van Nederland: in het Videocentrum van de Nederlandse omroep in het Mediapark in Hilversum. Het was fantastisch om te doen en het werd warempel ook nog het populairste nachtprogramma van de publieke omroep. Daarna heb ik muziekprogramma’s gepresenteerd bij Classic FM en NOS Radio 4.  Een akelige aandoening aan mijn kaak in 2004 betekende helaas einde radioverhaal, maar bleek wel het begin van mijn huidige royalty specialisatie.

Schrijven is de rode draad in mijn leven  gebleken. Het maken van boeken hoorde daar al vroeg bij: een bundel reisverhalen (‘Met Engelse drop naar Afrika’, 1981), een boek over Bed&Breakfast-adressen over de hele wereld (uitg. Algemeen Dagblad, 1997) de historische hoofdstukken van het jubileumboek van de Haagse herensociëteit De Vereeniging (1998), en een boek over het Metropole orkest (2001).  En dus ‘Ontwerpers van Oranje’, dat eind oktober 2008 verscheen en eind januari 2009 was uitverkocht. Een tweede druk bleek, mede door de ontwikkelingen in uitgeversland, moeilijk. En nu is het boek warempel een collector’s item.

Maar er is uiteraard veel meer in het leven: mijn echtgenoot, ons huis in Rotterdam en onze katten. En, natuurlijk: Veel Muziek …. (in onderstaand geval van Martin Breinschmid en het Strauss Festival Orkest, Wenen).