Prinsjesdag 2012

Van ‘violine roze’ en veren hoeden

Prinses Máxima in haar karmozijnen japon, hoed van Fabienne Delvigne http://www.fabiennedelvigne.be/

Sinds 18 september 2012 is Nederland een kleur rijker. Wie er vóór deze Prinsjesdag ooit van had gehoord, mag zijn vinger opsteken. Maar nu kwetteren en twitteren we allemaal met ijskoude stelligheid dat de japon van prinses Máxima deze keer ontzettend ‘violine roze’ was.

Violine roze.

Dus ook niet zomaar violine.

Couturier Edouard Vermeulen: creatief taalgebruik

In werkelijkheid is het natuurlijk weer een van de charmante letterlijke vertalingen waar couturier Edouard Vermeulen het patent op heeft. Om niet te zeggen le patent. Edouard, die deze keer de Prinsjesdagjapon van Máxima ontwierp, woont in het tweetalige Brussel. Het kan niet anders dan dat daar een levendige uitruil in Franse en Nederlandse woorden is.

Zo noemde Vermeulen in een interview dat ik voor het tijdschrift Vorsten met hem had zijn lievelingstinten graag ‘halve kleuren’. Dat is een letterlijke vertaling uit het Frans van ‘demi couleurs’. In het Nederlands zijn dat: pasteltinten. We weten natuurlijk niet wat Máxima volgend jaar op Prinsjesdag draagt en of Vermeulen dan ook de japon ontwerpt. Maar als de japon van gebroken wit of zacht lila is en er van officiële zijde wordt gerept van ‘halve kleuren’, dan weet u niet alleen hoe laat het is, maar ook uit welke hoek de wind waait.

Purper

Fabienne Delvigne. Copyright Fabienne Delvigne

Fabienne Delvigne. Copyright Fabienne Delvigne

‘Violine’ dan heet in het Nederlands al eeuwen en eeuwen: purper. Het is de koninklijke kleur bij uitstek. Hij dankt zijn naam aan de purperslak, die een gele vloeistof afscheidt die na bewerking een  dieprode kleurstof oplevert.  Er bestaat blauwpurper en roodpurper.  In Máxima’s jurk zat onmiskenbaar een zweem van rood. Vandaar de Vermeuleriaanse toevoeging ‘roze’.  In het Nederlands bestaat trouwens een prachtig synoniem voor roodpurper:  karmozijn.  Dat zou  het ook heel goed hebben gedaan in de beschrijving van Máxima’s japon.

Caroline de Roy van Zuydewijn. Copyright CdRvZ

En de kleur van haar hoed? Natuurlijk ook:  violine roze? Hij is van de hand van de (Brusselse) modiste Fabienne Delvigne (foto rechts).

Dit jaar heb ik de gerenommeerde Nederlandse hoedenontwerpster Caroline de Roy van Zuydewijn (foto links) gevraagd om haar licht te laten schijnen over de koninklijke hoeden van Prinsjesdag. Ze zei graag ja en dat vind ik fantastisch, want december vorig jaar is haar bekende ‘Hoedensalon’, die ze 25 jaar lang in hartje Antwerpen had, tot de grond toe afgebrand.

Maar met als slogan: ‘een Crisis is een Kans’ heeft ze inmiddels een, digitale, doorstart gemaakt. Dus – en dat klinkt oubolliger dan bedoeld – : petje af voor haar élan.

Caroline, die altijd wel een aantal hoeden voor kamerleden maakte (maar dit jaar dus om begrijpelijke redenen niet), viel een aantal dingen op.

Soberheid

Natuurlijk allereerst het grote aandeel echte, serieuze parlementaire en ministeriële hoeden en het naar verhouding geringe aantal statement hoofddeksels.

Prinses Beatrix met toque, Prinsjesdag 1960

Koningin Beatrix: hoed met hanenvern van Suzanne Moulijn

CdRvZ: ‘Ik had verwacht dat de hoeden soberder zouden zijn, gezien de economische situatie en omdat er nog geen nieuw kabinet is. Maar het viel mee. Ik zag wel soberheid bij het koningshuis. In ieder geval heb ik geen vernieuwende dingen gezien. Je kan je voorstellen dat de sfeer in de familie daar niet naar is.’

Koningin Beatrix’ hoed oogde vertrouwd.

CdRvZ: ‘Een mooie hoed, mooi gemaakt. Een echte Beatrix-hoed, die heel goed bij haar past en die ze eigenlijk al heel lang draagt. Het is een toque, een hoed zonder rand dus. Dat is praktisch, omdat ze de troonrede moet voorlezen. De veren zijn hanenveren.’

prinses Margriet in zilvergrijs

En prinses Margriet?

CdRvZ: ‘In háár stijl, althans zoals we die op Prinsjesdag van haar kennen. Ik vond het  zilvergrijs van haar japon in het koninklijk gezelschap fris ogen.

Prinses Laurentien: zwarte rozen

Bij haar stijl hoort de laatste jaren ook een haarcorsage of fascinator, zoals die ook wel wordt genoemd. Deze is van struisvogelveertjes. Mooi.’

Prinses Laurentien?

CdRvZ: ‘Ik vind het jammer dat Laurentien bij de televisie-uitzending zo weinig in beeld is geweest. Telkens als er een kans was haar japon en hoed te bekijken, werden andere beelden getoond.

Zo hebben waarschijnlijk weinig mensen gezien dat de grote roos die ze in het haar droeg terugkwam op haar handtasje. Ik vond dat ze er smaakvol uitzag en, net zoals haar naaste familieleden: ingetogen.

Wonderschoon

En, tja, dan toch maar de violine van Máxima:

Prinses Máxima

CdRvZ: ‘Wonderschoon. De japon, de hoed en vooral haar kapsel: het was een eenheid. De textuur van de zijden japon en de vilten hoed waren zo in evenwicht. En deze dieprood/paarse kleur, donker cyclamen dacht ik zelf, staat haar natuurlijk prachtig.’

Caroline de Roy van Zuydewijn opende samen met haar man, kunstenaar Jozef Bloks, in 1992 in Eindhoven een hoedensalon annex hoedencafé. In 2000 verhuisden ze naar hartje Antwerpen. Daar organiseerden Caroline en Jozef exposities, workshops en lezingen. Over de hoed natuurlijk. Beroemd werden de hoeden high teas.

In de loop der jaren bouwde Caroline een indrukwekkende klantenkring op. Een paar namen: Leontine Borsato-Ruiters, Goldie Hawn en Kurt Russell, Simon Vinkenoog, Herman Pieter de Boer, Kees van Kooten, Karin Bloemen, Della Bosiers, The Pointer Sisters, Vader Abraham, Dana Winner, Victoria Koblenko. Er was ook koninklijke klandizie. Zo maakte ze de pauwblauwe hoed die prinses Irene droeg bij het huwelijk van Willem-Alexander en Mäxima. 

Going to the races–hoed van Caroline de Roy van Zuydewijn

Lees meer over Caroline en haar doorstart na de fatale brand negen maanden geleden op (klik hier) www.hoedensalon.nl

 

Copyright Els Smit

Gepubliceerd op 20 september 2012

Klik op de foto’s voor vergroting en gedetailleerde bronvermelding