Royal Cuisine 12

Ringen en een gouden plak

Amalia, Ariane en Alexia, Londen 2012

Welbeschouwd zijn ook de Oranjes al zo lang de (nieuwe) Olympische Spelen bestaan behoorlijk uit hun dak gegaan. Er zijn foto’s van een luid aanmoedigende prinses Beatrix bij het hockeytoernooi, Tokyo 1964. En van een verbeten aan haar sigaret trekkende Juliana bij een hippisch evenement, naast de Nederlandse premier Willem Drees, Londen 1948.

Nee, ze gingen in geval van Nederlandse winst niet hossen in Holland House. Maar ja, er was ook nog geen Holland House.

Lange tijd was er zelfs geen Olympisch dorp. Laat staan dat iemand wist van haptonomen of dopingcontrole. De Olympische Spelen in Amsterdam in 1928 vallen in het tijdperk van de betrekkelijke onschuld van de OS. Maar daarom achteraf gezien wel zo charmant.

Koningin Wilhelmina zou op 17 mei de Spelen openenen, maar zegde af  vanwege een ingelast bezoek aan Scandinavië. In haar plaats kwam haar echtgenoot prins Hendrik, tevens erevoorzitter van het Olympisch Comité.

Koninklijke loge

Hij arriveerde per rijtuig, natuurlijk. En hij nam plaats in de koninklijke loge van het pas  gebouwde Olympisch Stadion in Amsterdam. De feestelijke openingsceremonie kon beginnen.

Prins Hendrik , midden, in de koninklijke loge, Olympisch Stadion, Amsterdam, 1928

Die bestond in Amsterdam uit de binnenkomst van de deelnemers (2000 in getal) en gezang van een keur van mannenkoren. Het Wilhelmus werd gespeeld en er waren redevoeringen van twee autoriteiten, waarna prins Hendrik, ‘uit naam van de koningin’ de Olympische Spelen opende, ‘ter gelegenheid van de intree van het tijdperk der negende Olympiade, nieuwe tijdrekening.’

Onmiddellijk dreunde een kanonschot door het stadion en werd een vlucht postduiven losgelaten, die ‘enige cirkels  beschreven boven het veld en vervolgens in noordelijke richting verdwenen.’ Denk niet dat dit het was. Want bij het achtste kanonschot werd opnieuw een vlucht postduiven opgelaten.

Hierop barstten de mannenkoren onmiddellijk opnieuw in gezang uit: ‘Het Vlaggenlied’ van de Nederlandse toonkunstenaar Johannes Verhulst. En opeens werd er ‘rook zichtbaar bovenop de Marathontoren’, schreef een journalist die er bij was.

Het Olympisch vuur was ontstoken.

Prins Hendrik (l.), koningin Wilhelmina en prinses Juliana arriveren bij het Olympisch Stadion, Amsterdam 1928

Olav

Een paar dagen later kwam koningin Wilhelmina wel,  met haar man en haar dochter Juliana, een kijkje nemen (foto links).

Prins Olav, 1928

Ook in Amsterdam waren er al buitenlandse koninklijke gasten. De Zweedse kroonprins Gustav-Adolf bijvoorbeeld die in de jaren hierna herhaaldelijk zou worden genoemd als de aanstaande van prinses Juliana. Prins Peter van Griekenland was er en prins René van Bourbon-Parma, prins Carl van Zweden en zijn sports minded vrouw prinses Ingeborg.

Een van de gasten was prins Olav van Noorwegen, de latere koning Olav (foto rechts). Een sieraad voor de tribune, maar hij was ook deelnemer. Bij het zeilen (de 6-meter klasse) won hij goud!

Prinses Anne en dochter Zara, 2006, Aken

Meedoen

In de jaren erna zouden heel wat prinsen en prinsessen in zijn voetsporen treden, onder wie koning Constantijn van Griekenland (1960), Harald V van Noorwegen (1964), Juan Carlos van Spanje (1975) en later zijn kinderen Crsitina (1988) en Felipe (1992), prinses Anne van Groot-Brittannië (1976) en haar dochter Zara Phillips (2012).

Opvallend daarbij is dat ze hun land vertegenwoordigden in of zeilen of een hippische sport. Gezegd moet ook worden dat het overgrote deel van de koninklijke afgevaardigden duidelijk de slogan huldigden: ‘Meedoen is belangrijker dan winnen’.

Wij kunnen, desgewenst, nu nog tot 12 augustus genieten van de Spelen in Londen. Lekker kijken met een heerlijk hapje onder handbereik: de lekkerste uien-tomantensoep, vol ringen en mogelijk zelfs een gouden plak.

 

 

 

Uiringen

Nodig (voor vier personen):

Stukje vetspek van ruim een ons

600 gram uien

300 gram rijpe tomaten (uit blik werkt ook heel goed)

Ruim een liter kippenbouillon

Halve theelepel kristalsuiker

Provençaalse kruiden

Zout en peper

Olijfolie om te bakken

Klont boter

Vier sneden (ciabatta)brood

Geraspte kaas

Bereiding: 

Snijd het spek in blokjes.

Snijd de uien in plakken en verdeel die vervolgens in ringen

Kruis verse tomaten in en leg ze een halve minuut in kokend water. Houdt ze even onder de koude kraan en ontvel ze. Tomaten uit blik uit laten lekken.

Snijd de tomaten in stukken.

Bak in een middelgrote braadpan op hoog vuur snel de spekblokjes uit. Als het grootste deel van het vet er uit is – net voordat de blokjes aanbranden (dat is even scherp zeilen, om het nu maar even zo te zeggen) -, het vuur laag zetten. Met een vork prikken of de stukje spek zacht zijn. Zo niet, dan nog heel even heel zacht laten bakken.

Haal  met een schuimspaan de spekblokjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Doe de uiringen  in de pan met heet spekvet, draai het vuur halfhoog en laat ze al roerend bakken.

Allemaal een gouden plak

Roer er na vijf minuten de olijfolie, de klont boter en de suiker door. Laat ze nog vijf tot tien minuten bakken totdat ze goudglanzend en glazig zijn

Voeg  de tomaten, de bouillon, zout en peper en de kruiden toe. Zet het vuur hoog en breng de soep al roerend aan de kook.

Laat 25 minuten heel zachtjes pruttelen.

Snijd tegen het einde van de kooktijd het brood en bestrooi de sneden met geraspte kaas. Laat ze onder de grill even gratineren (gaat altijd sneller dan je denkt). Serveer de soep in kommen en leg het brood erop.

U kunt de uitgebakken spekblokjes er eventueel in een kommetje bij geven: zondig, maar erg lekker.

Voor een maximaal Olympisch effect kunt u uit de sneetjes brood rondjes snijden. Dan heeft iedereen zijn eigen gouden plak!

Copyright Els Smit

Gepubliceerd 6 augustus 2012