Royal Cuisine -4-

Hutspot á la Prinsjesdag

Prinsjesdag 2007

Rond acht uur ’s ochtends, als koningin Beatrix bij wijze van spreken nog moet bedenken wat ze vandaag aan zal trekken, melden zich de eerste Oranjefans in Den Haag. Vaak met een mand vol proviand. Want ze maken er een dagje van. Een Prinsjesdagje.

Welbeschouwd is Den Haag behoorlijk ontregeld op die dag. Afgesloten wegen, omleidingen, dus files. Je kan inderdaad maar beter zorgen dat je bijtijds in de binnenstad bent.

Onderwijzers weten dat. Daarom zijn de schoolklassen al vroeg van de partij. En de bewoners van bejaardentehuizen uit afgelegen regio’s.

Prinsjesdag 2009

Menigeen tooit zich met een oranje of gouden kroon van karton of stof en een sjerp in rood, wit, blauw, hier en daar opgeleukt door een getekende driekleur op de wang. Kortom het uniform dus van de universele en vooral sportieve Oranjefan. Geen wonder dat er hier ook dweilbands zijn. Deze keer is hun repertoire: ‘In Den Haag daar woont een graaf’ en ‘De Zilvervloot’.

Proosten

Natuurlijk hou je het, hoe hard het oranjezonnetje ook mag schijnen, in zulke omstandigheden niet droog. En zo proosten keurige huisvrouwen en onkreukbare ambtenaren om een uur of twaalf  voor de camera’s van de NOS en van krantenfotografen van achter de dranghekken breeduit lachend met oranjebitter en champagne.

Oranje boven

Op de betere locaties heten oranjeklanten ‘monarchisten’. Ze worden uitgenodigd door banken, bedrijven en horeca die op de route van de koets liggen of ze reserveren maanden van te voren een plaatsje. En allemaal kijken ze uit naar de dingen die komen gaan en die zijn vast prachtig. Hoewel, zoals de dichter Kloos al opmerkte: ‘Het is mooi, maar je moet er wel een glas pils bij hebben.’ Of liever ‘een uitstekende Meursault’, een lekkere vette Chardonnay of, weer helemaal ín, een goede Sauvignon blanc. Die passen zoveel beter bij de garnalenpasteitjes in hotel Des Indes en met een beetje goede wil bij de nasi rames in restaurant Garoeda.

Zodat op het moment dat de Gouden Koets voorbij komt, menigeen twéé koninginnen met twee handen ziet wuiven en Máxima misschien wel met vier. En dan moet de koningin nog beginnen aan haar speech.

Prinsjesdag 2007

Al knabbelend aan de oranje petits-fourtjes bij Maison de Bonneterie, het broodje bal (twee broodjes bal is een volledige maaltijd) bij ‘slaechery’ Dungelman in de Hoogstraat of het buffet van Van Lanschot Bankiers in Diligentia, is het goed kijken naar de troonrede, die om het even door allochtonen en autochtonen niet is te volgen en daarom meer doet voor de integratie dan alle inburgeringscursussen bij elkaar.

En zo wordt het altijd weer een mooie dag. Vooral als de hekken van paleis Noordeinde opengaan en het lijkt op de eerste ochtend dat H&M zijn Victor & Rolf-collectie aanbiedt. En als dan Constantijn vanaf het balkon wéér iemand in de menigte herkent en Laurentien daar deelgenoot van maakt, dan zitten alle tradities er voor een jaar weer op.

Je hóeft natuurlijk niet naar Den Haag. Je kan het sprookje via de televisie volgen, desnoods in de herhaling, met je bord op schoot. Maak eens hutspot. Die wordt op deze dag ook  geserveerd in de Waalse Kerk, schuin tegenover Noordeinde. Vanwege de worteltjes: Oranje boven.

Recept

Nodig voor vier personen:

1 kilo aardappelen

500 g winterwortel

500 g uien

Hutspot á la Prinsjesdag

kwart liter lekkere bouillon

beetje slagroom

klont boter

peper en zout

Bereiding:

Schil de aardappelen, maak de winterwortelen schoon en snijd ze in kleine stukjes. Snipper de uien grof. Doe alles in een pan en giet er de bouillon bij. Breng het mengsel aan de kook en zet het vuur laag totdat de aardappelen gaar zijn (20-25 minuten).

Keer de pan om in een vergiet of zeef en laat alle vocht weglopen. Doe alles weer terug in de pan en maak er met de pureestamper hutspot van. Zet de pan op een laag vuur. Roer er een scheutje room, peper en zout naar smaak en een klont boter door en roer totdat een smeuïge massa ontstaat. Verwarm de hutspot door en door.

Traditioneel hoort hier klapstuk bij, maar uitgebakken (vet) spek en/of knakworstjes of verse worst zijn ook lekker.

‘De Zilvervloot’ is een fraai lied en moet ook absoluut op het repertoire blijven. Maar J. P. Heije, de tekstdichter van De Zilvervloot, heeft nog meer pakkende werkjes op zijn naam staan. Ideetje voor volgende Prinsjesdag – op muziek van Johannes Verhulst (1816-1891):

Uitgevoerd door Nico van der Meel, tenor (www.nicovandermeel.nl)

Leo van Doeselaar, fortepiano

Copyright Els Smit

Gepubliceerd op 11 september 2011

Eerste publicatie tekst: Vorsten nr 10 2007

Klik op de foto’s voor vergroting en gedetailleerde bronvermelding