Royal Cuisine

 

Ill. Hélène Jorna, www.helenejorna.nl

Koninklijke Sterrenrecepten

Rijst met Kousenband á la Beatrix

kousenband

In 1989 waren exotische groenten nog niet in overvloed in Nederland te koop. Maar koningin Beatrix had zich al terdege verdiept in de kousenband. Koningin Elizabeth had haar namelijk gevraagd ridder te worden in de Britse Orde van de Kousenband. Dat was uiteraard niet ‘The Most Noble Order of the Yard-Long Bean’ zoals hij zou hebben geheten als het om de tropische groente had gegaan. Het was ‘The Most Noble Order of the Garter’, welbeschouwd ook een eigenaardige naam voor een ridderorde.

Het zit ‘m natuurlijk in die garter, de kousenband. Naar men zegt zou de Engelse koning Edward III in 1348 tijdens een bal de kousenband hebben opgeraapt die zijn aanstaande schoondochter, de mooie en beminnelijke Joan van Kent, had verloren.

Joan of Kent

Vervolgens zou hij tegen de ranzig lachende omstanders hebben geroepen: ‘Wee, degene die hier kwaad van denkt’ of eigenlijk ‘Honi soit qui mal y pense’. Ter onderstreping van zijn nobele bedoelingen zou hij vervolgens een ridderorde hebben gesticht.

Dit is echter een apocrief verhaal uit de 16de eeuw. Het enige dat waarschijnlijk klopt, is dat koning Edward ooit iets in het Frans heeft gezegd. Hij was een Plantagenet en hoewel koning van Engeland, lag zijn hart, zoals dat vaker gaat, bij wat hij niet kon krijgen: de troon van Frankrijk. Toen niemand hem op dat punt serieus nam, begon hij in 1337 de 100-jarige Oorlog’.

Watje

Edward III in zijn Garter kleding

Nu zijn we tegenwoordig in deze contreien een beetje bunzig van oorlogen, maar in de veertiende eeuw was je maar een watje als vorst als je niet al het belastinggeld van je onderhorigen stuk sloeg op het slagveld. De enige voorwaarde was dat je het een beetje in stijl deed. Moest je net bij Edward III zijn. ‘Moedig, wijs en genadig’ heette hij, ‘hoffelijk en een beschermer van kunst en wetenschap’.

Ook had hij zijn uiterlijk mee: hij was lang en hij had een gezicht dat zo veel goedheid uitstraalde dat zijn wél Engels sprekende onderdanen het niet anders konden omschrijven als een ‘angel-face’. Ook gunde de Voorzieningheid hem de tijd om al zijn talenten te ontwikkelen. Hij regeerde maar liefst 50 jaar en 147 dagen: van 1327 tot 1377. Een man van lange adem dus, van grote lijnen en van grootse daden. Maar: hij kon niet buiten de medewerking van de edelen van zijn rijk. Vandaar de ridderorde, waarbij de leden trouw zwoeren aan de koning.

Naar nu wordt aangenomen was de garter in die tijd een reep stof op een kostuum waarin een zwaard kon worden bevestigd. Hoe dan ook: de leden van de orde dragen nog altijd een kousenband: de heren onder hun linkerknie (zegt men) en de dames om de linker bovenarm.

Elizabeth 13 juni 2011

Het is een mooi gezicht: de 24 ridders en de ‘Extra Knights’, onder wie koningin Beatrix en koning Juan Carlos van Spanje, in hun donkerblauwe velours capes met rode afhangende schouderstukken en hun baretten met reiger- en struisveren. Begeleid door trompetgeschal en tromgeroffel wandelen ze langs in scharlaken gestoken militairen van Windsor Castle naar de kapel van St. George (Sint Joris). Koningin Elizabeth heeft ooit eens verzucht dat ze het een zegen vindt dat de ridders de heuvel áf lopen. En dat ze er niet aan moet denken dat ze  uphill zou moeten plodden. Want, zo zei ze: ‘Het zijn echt … nou ja, het zijn heel ongemakkelijke kleren, hoor.’ Koningin Beatrix heeft haar mantel trouwens destijds door Couture Theresia laten aanpassen zodat hij in ieder geval mooi valt.

Dit jaar was de ceremonie op 13 juni. Opkomst is niet verplicht en eigenlijk geven buitenlandse vorsten na het jaar van hun inauguratie zelden acte de présence. Dus ook koningin Beatrix sloeg weer een jaartje over. Maar mogelijk wachtte haar in haar eigen multi-culti land een troostmaaltje rijst. Met kousenband.

 

Recept:

Nodig voor 4 personen:

1 gesnipperde ui

2 teentjes klein gesneden of uitgeperste knoflook

1 el olijfolie

rijst met kousenband, www.groentenenfruitbureau.nl

stukje gepeld en klein gesneden gemberwortel

snufje chilipoeder

500 g kousenband (familie van de sperzieboon)

100 g santen (geconcentreerde kokos)

2 dl water

50 gram vliespinda’s

4 el geraspte kokos

 

Bereiding:

Was de kousenband, haal de dunne stukjes aan de uiteinden weg eraf en snijd de bonen in stukjes van 2 centimeter.

Rooster in een droog koekenpannetje de pinda’s (1 minuut), voeg de 4 el geraspte kokos toe en laat die even meebakken. Doe het mengsel in een kommetje.

Verhit de olie in een pan met een stevige bodem en fruit de ui ong. 2 minuten. Voeg gemberwortel, knoflook en chilipoeder toe. Doe de kousenband erbij en roerbak 3 minuten op matig vuur. Voeg dan de santen en het water toe en laat het potje met een deksel op de pan op laag vuur een minuut of 10 stoven.

Haal na 8 minuten het deksel eraf, draai het vuur een beetje hoger en laat het vocht iets verdampen. Serveer met rijst en het pinda/kokosmengsel.

 

Nog wat sfeer snuiven uit de tijd van Edward III, zijn Most Noble hof en het gewone dagelijkse leven:

Luister en kijk dan even naar ‘Ecco la Primivera’, een compositie van Francesco Landini, door de Early Music Consort of London o.l.v. David Munrow. Met daarbij voorstellingen uit middeleeuwse handschiften:Copyright Els Smit

Gepubliceerd 13 juni 2011