Star Style

Prinses Mathilde van België

Horoscooptekening prinses Mathilde

Prinses Mathilde, Waterman, 2008

Prinses Mathilde van België, hertogin van Brabant, geboren op 20-1-1973 is een Waterman. Dus: plotselinge invallen, originele gedachten en een lichte mate van excentriciteit zal ze altijd wel houden. Maar een mens is niet alleen z’n zonneteken.

Er zijn veel meer invloeden in een horoscoop werkzaam. En geen horoscoop is gelijk aan een andere. We zijn allemaal uniek.

Volgens de oude boeken hebben we ook allemaal een bestemming in het leven. We moeten vertrouwde dingen inleveren en nieuwe dingen leren.

Zo moet prinses Mathilde van Kreeft naar Steenbok.

Familie

Met zonen prins Gabriël en prins Emmanuel, 2008

Herdenking aanslag in Luik, 2011

Alles wat des Kreefts is, is haar zeer vertrouwd. Ze hangt aan haar familie, haar eigen gezin, ach, ze is  een moederkloek annex mater familias, dol op historie, het vaderland, erfstukjes, sprookjes, emotioneel, gevoelig en net als een echte kreeft laat ze niet gauw los wat ze in haar scharen heeft. Loslaten is sowieso een lastige opgave voor Kreeft. Haar hart breekt als er iets of iemand uit haar vertrouwde omgeving wegvalt. Of als ze ziet dat anderen dat overkomt (foto rechts)

Maar Mathilde moet in haar leven nu juist de tegenovergestelde kant op: richting Steenbok. Bewust of onbewust weet ze dat zelf ook.

Steenbok is: maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen, een zekere  afstandelijkheid t.o.v. emoties, een carrière nastreven, kortom gedisciplineerd en geduldig naar de top.

Een beetje een zondagskind is Mathilde wel, want ze heeft bij dat streven fantastische hulp. Met name van de planeten Saturnus en Venus.

Ausdauer

Eerst Saturnus, de heerser van het sterrenbeeld Steenbok. In Mathildes horoscoop is het uitgerekend de serieuze, plichtsbewuste Saturnus die het hele gezelschap planeten als het ware aanjaagt. Ernst, soliditeit en Ausdauer: het zijn de belangrijkste eigenschappen van Saturnus en ze komen natuurlijk goed van pas als je leven richting maatschappelijke verantwoordelijkheid moet.

Bezoek aan Braillemuseum, 2011

Ik geloof trouwens niet dat haar prinses-zijn en haar aanstaande rol als gemalin-koningin voor haar de ultieme maatschappelijke verantwoordelijkheid zijn. Ze ambieert m.i een positie van waaruit ze iets in de melk te brokkelen heeft. Het zou een mooie levensvervulling zijn als ze vanuit haar positie als koningin (Steenbok) een functie zou krijgen waarin ze iets voor kinderen (Kreeft) zou kunnen betekenen. Tendensen in horoscoop wijzen trouwens in die richting.

Een andere helper in laten we zeggen de campagne ‘Mathilde for president’  🙂  is de planeet Venus. Die liefelijke planeet die iets vertelt over hoe we tegen schoonheid, kunst en kleding aankijken, staat bij Mathilde warempel in het teken Steenbok. Op zich is dat geen plaatsing waar Venus goed gedijt. Het is er te kil en te koud voor de godin van de liefde, die zich meer thuis voelt in languissanter tekens zoals Stier en Weegschaal. Maar voor Mathilde staat Venus in Steenbok echter niet zo gek. ‘Zaken gaan voor de liefde’, zegt Venus hier. Precies in Mathildes straatje. Ze vertaalt het wat betreft haar kleding in gestileerde schoonheid: in elegantie.

Waterman

Soliditeit en conventionaliteit zijn de grondtonen van Mathildes garderobe. Ze draagt veel vaker grijs, bruin en andere gedekte Saturnus-tinten dan we denken. Dat ze toch wordt geroemd om de sprekende kleuren van haar kleding, komt doordat ze op  gezette tijden geweldig uithaalt.

Fashion workshop, 2009

Want altijd maar gedegen is ook niet goed als je wilt stijgen op de hedendaagse maatschappelijke ladder. Ach, het gaat allemaal natuurlijk niet zo beredeneerd.  Ze volgt waarschijnlijk gewoon haar hart, haar bestemming. En Edouard Vermeulen,  die al bijna vijftien jaar een groot deel van haar kleding maakt. Dat zal ook wel niet toevallig zijn.

Maar haar grootste hulp en saving grace blijft haar eigen teken Waterman. Dat: ‘Jullie dachten dat jullie Mathilde kenden, hè? Mathilde de Keurige. Now, look at me!’. En dan komen de stiletto’s uit de kast. Mét die korte rok. Ook verschijnt ze dan bij een fashion workshop als onverwachte fashionista (foto links) met de uitstraling van: ‘Dit is nog maar het begin.’

Nationale Dag 2007. Copyright PPE/Nieboer

Nationale Dag 2007. Copyright PPE/Nieboer

Het is natuurlijk helemaal niet het begin. Want zo zit het leven niet in elkaar, eh, zo zit háár leven niet in elkaar.

Misschien dat haar begin als prinses, in 1999 meer zegt. Mogelijk ligt daar zelfs de sleutel die ze ons allemaal toen al aanreikte. Let trouwens altijd goed op als je mensen voor het eerst ontmoet. In de eerste paar minuten, vaak al in de eerste zin vertellen ze je wat ze willen in het leven (of wat hen dwarszit, maar dat is een ander verhaal).

Mathildes verlovings-outfit in 1999 was een behoorlijke klap op tafel: geen prinses voor of na haar heeft zich in een pantalon verloofd, het was echt een breuk met de traditie  (hallo Waterman), maar de uitstraling van donker jasje en witte pantalon was uitermate conventioneel en bovendien getuigend van een vastberaden bereidheid tot aanpassing aan de aanstaande status als prinses  (ha Saturnus). En toch wekte ze de indruk van daddy’s girl, die toch zo liefderijk in een nieuwe familie was opgenomen (hé Kreeft).

Af en toe laat ze een echo van dat beeld klinken (foto rechts). Misschien opdat wij niet vergeten. Maar waarschijnlijk, omdat het nooit ver van haar wezen is. Het is háár plaatje.

Copyright Els Smit

Gepubliceerd op 29 juli 2012

Klik op de foto’s voor vergroting en gedetailleerde bronvermelding